След великденските празници броят на заразените с COVID-19 в страната ни надхвърли 1000, починалите вече са повече от 50, а излекуваните - близо 200

Пореден ръст при установените случаи на COVID-19 у нас в рамките на едно денонощие - 90, отчете Националният оперативен щаб, което е още повече спрямо рекода от предишния ден, когато беше съобщено за 66 новооткрити.

Общо заразените у нас вече са 1171, като 129 от тях, или 11%, са медицински служители.

Активните случаи са 890, а излекуваните пациенти - 193, отчетоха от Националния оперативен щаб на брифинга в петък, 24 април. Починалите са 52-ма, или 4,4% от случаите. 

270 от пациентите, при които е доказана коронавирусна инфекция, са настанени в болнични условия под лекарско наблюдение, а 37 са в интензивните отделения.

Ново огнище на коронавируса беше установено по-рано през седмицата и в дома за възрастни хора в с. Гара Орешец, област Видин, сред чиито обитатели са открити няколко заразени.

Епидемиологичното проучване е показало, че един от тях е бил пациент в неврологичното отделение на видинската болница. След дехоспитализация човекът се е завърнал в дома, а впоследствие отново е приет в лечебното заведение и му е направен PCR тест, който е доказал коронавирусна инфекция.

Сега от общо 90-те новозаразени в цялата страна във Видин са 18, а в София - 29. В световен мащаб заразените са вече над 2,7 млн., а починалите - близо 200 хил. 

Междувременно заради началото на големия мюсюлмански празник Рамазан министърът на здравеопазването Кирил Ананиев въведе със заповед временна забрана за влизане у нас на хора и автомобили, идващи от Турция, през ГКПП Лесово–Хамзабейли, Капитан Андреево–Капъкуле и Малко Търново.

Ограничението е в сила за три денонощия (24-26 април). Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили, които превозват хора, нуждаещи се от лечение, или изпълняват хуманитарни мисии.

У нас джамиите са отворени, но може да се влиза само поединично, съобщи пред Би Ти Ви главният секретар на Главното мюфтийство Джелал Фаик. Вечерната тържествена молитва, колективното четене на Корана и груповото посещаване на джамии са забранени.

"Ислямската религия пази пет неща. Едно от тях е здравето на хората. Това не е отстъпление от религията, а напротив - ние пазим живота и здравето на нашите хора. Призоваваме никой да не посещава джамиите в този период, особено когато се очаква пик", каза още Фаик.

Срокът за задължителното носене на маски на обществени места (до 26 април) пък беше удължен до края на извънредното положение, който изтича засега на 13 май.