Хелън Мирън и Райън Рейнолдс са главни действащи лица във филма, който проследява съдебната битка между емигриралата в САЩ Мария Алтман и австрийската държава. Залогът: пет картини на Густав Климт

Портретът на Адел Блох-Бауер, нарисуван от Густав Климт в началото на XX в., е сред най-скъпите картини, които са били продавани на търг. През 2006 г. квадратното платно (138х138 см) е купено от милиардера Роналд Лаудер за 135 млн. долара и изложено в нюйоркската му галерия Neue Galerie.

Новият собственик - един от наследниците на козметичната империя, основана от Есте Лаудер, - е с унгарски корени. Но едва ли мечтата на Адел е била да напуска пределите на Европа и родната Австрия...

Новият филм на режисьора Саймън Къртис ("Моята седмица с Мерилин") ни показва как се стига дотук. Главната роля в "Жената в златно" (Woman in Gold) се играе от Хелън Мирън, а нейната млада версия - от звездата на сериала Orphan Black Татяна Маслани.

В центъра на сюжета е съдебната битка, която Мария Алтман (Мирън/Маслани) повежда срещу Австрия като племенница на Адел Блох-Бауер - 60 години след събитията, принудили я да напусне страната.

Райън Рейнолдс е нейният адвокат Ранди Шьонберг, а Даниел Брюл - австрийски разследващ журналист, останал в историята като човека, разобличил нацисткото минало на бившия генерален секретар на ООН Курт Валдхайм.

Еврейката Адел, известна из цяла Виена като покровител на изкуствата, умира през 1925 г. от менингит, едва на 44, но не преди Густав Климт да нарисува два нейни портрета. Нейната воля е картините да бъдат дарени на австрийската държава.

Съпругът й Фердинанд, чешки бизнесмен, обаче доживява присъединяването на Австрия към Хитлерова Германия през 1938 г., т.нар. Аншлус - и забягва в Швейцария.

Майката на Мария е сестра на Адел, а баща й - брат на Фердинанд, и двете семейства живеят заедно. След като напускат страната, апартаментът им на "Елизабетщрасе" и цялото им имущество, вкл. платната на Климт, са конфискувани от нацистите.

Виж още: Пазителите на наследството - актьорите, героите и техните прототипи

Мария е родена през 1916 г. и е най-малкото от пет деца. Драматичните събития от 1938 г. се разгръщат месец и половина след като тя се омъжва за оперния певец Фриц Алтман. Той е задържан в концентрационния лагер Дахау, а сватбената й огърлица, подарък от леля Адел, се озовава у жената на Херман Гьоринг.

Съпрузите Алтман все пак се измъкват и стигат до Америка. Установяват се в Калифорния, раждат им се четири деца.

Междувременно първият портрет на Адел Блох-Бауер е изложен през 1943 г. Наричат го "Жената в златно", а по-късно става известен и като "австрийската Мона Лиза".

Татяна Маслани и Макс Айрънс (син на актьора Джеръми Айрънс) като съпрузите Алтман преди бягството им от нацистите

В края на 90-те австрийският разследващ журналист Хубертус Чернин установява, че Фердинанд Блох-Бауер, починал непосредствено след Втората световна война, така и не е изпълнил волята на жена си да дари картините на държавата.

Те обаче висят по стените на най-големите австрийски галерии - като двореца "Белведере" във Виена.

Заедно със сина на своя приятелка, който по онова време е млад юрист без особен опит в тази сфера, Мария повежда съдебна битка първо в САЩ - където правораздавателната система позволява на гражданите да водят дела срещу чужди правителства.

Райън Рейнолдс като адвокат Ранди Шьонберг, Хелън Мирън в главната роля на Мария Алтман и Даниел Брюл - австрийския разследващ журналист Хубертус Черни

Стига се до арбитраж и в Австрия, която в крайна сметка е принудена да реституира ценните платна на наследниците им.

Виж още: "Звукът на музиката", който преобрази Лейди Гага

"Правя го, за да запазя спомените... защото хората забравят, особено младите. И, разбира се, искам справедливостта да възтържествува", обяснява в този откъс героинята на Хелън Мирън на младия адвокат Ранди Шьонберг, поел случая й.

Тази година британската актриса навършва 70 и участва в още два нови филма - "Тръмбо" с Брайън Кранстън, създаден също по действителен случай,  и трилъра Eye in the Sky (Око в небето), по актуалната тема за дроновете, където е в ролята на полковник от военното разузнаване.

Виж още: Дроновете са навсякъде. Ами сега?

"Жената в златно" е вече по екраните в САЩ, но истинската Мария няма да го види - тя умира на преклонна възраст през 2011 г., още преди екипът да започне работа по филма.

Адвокатът Ранди Шьонберг (потомък на композитора Арнолд Шьонберг) обаче предлага на Хелън Мирън да я запознае с баба си, също бежанка от Виена. Именно по нейно подобие носителката на "Оскар", която е наполовина рускиня, изгражда образа на г-жа Алтман.

По темата са заснети и няколко документални филма, най-новият от които е Adele's Wish (2008).