Легендарният песенен конкурс "Златният Орфей" възкръсва в Пловдив под името "Лирата на Орфей"

Форумът се организира от Национална агенция "Музика" към Министерството на културата и Съюза на българските композитори, информира "Всеки ден".

От 29 март до 29 май участниците трябва да представят своите произведения, 

които да са специално създадени за конкурса и да не са изпълнявани и публично представяни

Авторите сами ще определят изпълнител, който да изпее песента. Задължително условие е партитурите на песните да бъдат написани с аранжимент за голям оркестър.

Петчленно жури, определено от организаторите, ще извърши селекцията на изпратените творби и присъждането на наградите. От всички постъпили песни ще бъдат отсети 12 и те ще участват в гала концерта на 17 юли в Летния театър в Пловдив, който ще бъде посветен на 50 години от провеждането на първия "Златен Орфей" и ще се излъчи на живо по БНТ.

Първите 3 песни с най-висок резултат ще бъдат удостоени съответно със златна, сребърна и бронзова награда

Допълнителни награди ще бъдат дадени от Съюза на българските композитори и от генералния спонсор. Всички изпълнители ще получат дипломи за участие в конкурса. Ще бъде издаден и компактдиск с 12-те песни от "Лирата на Орфей".

Конкурсът е необходим, 

защото от години не се създава музика за голям оркестър и ние искаме да запълним тази празнота със създаването на нови популярни песни

смята Ангел Ангелски, управител на Агенция "Музика". 

Според него, призът "Лирата на Орфей" е възможност да се възроди живата поп музика и да се даде шанс за изява на млади творци.

Източник: "Всеки ден"