Любимите персонажи от Голямата гора са анимирани от "Дисни" и съветския мултипликатор Фьодор Хитрук, а в игралните филми за Кристофър Робин обикалят из Лондон като оживели плюшени играчки

Ако сте се запознали с Мечо Пух, Тигър, Прасчо, Ийори, Бухала, Зайо, Кенга и малкия Ру чрез литературния оригинал, вероятно първата ви визуална представа за обитателите на Голямата гора и Кристофър Робин идва от рисунките на Ърнест Шепард. 

Колкото по-млади сте обаче, толкова по-голяма е вероятността да сте видели Мечо Пух за първи път не в книгите от Алън Милн, а в анимациите на "Дисни". 

Първата книжка, вдъхновена от плюшените играчки на сина му, е издадена от английския писател още на 14 октомври 1926 г. Скоро след това той предоставя на Стивън Шлезинджър лиценза за производството на всякакви продукти с Пух, вкл. екранизации - и първата анимация за Пух, мечето с червената блузка, се появява още през 1933 г.

Уолт Дисни успява да откупи правата едва в началото на 60-те години и оттогава насам любимите персонажи от "Мечо Пух" и "Къщичката в кътчето на Пух" постепенно придобиват вида, в който ги познават днешните деца.

Освен анимационния сериал, излъчван в "Часът на Дисни" през 90-те, и прожектираният в кината "Мечо Пух" (2011), у нас са показвани и самостоятелните филми за Тигър (2000) и Прасчо (2003), както и "Слонбалон" (2005). Героите на А.А.Милн се появяват не само в пълнометражни анимации, но и в множество късометражки, а Winnie the Pooh and the Blustery Day (1968) дори печели "Оскар".

Джим Къмингс, който от края на 80-те озвучава и Мечо Пух, и Тигър, им дава своя глас и в игралния "Приключенията на Кристофър Робин и Мечо Пух" (2018).

Филмът е част от цяла поредица на "Уолт Дисни пикчърс", която показва любимите рисувани персонажи от плът и кръв, като целта е в киносалоните да се привлекат не само малките зрители, но и носталгично настроените големи.

Сюжетът с порасналия Кристофър Робин (Юън Макгрегър), който е погълнат от своята работа и не успява да намери време за семейството си, много напомня "Хук" (1991) на Стивън Спилбърг, където Робин Уилямс играеше Питър Пан в зряла възраст.

Режисьорът на "Кристофър Робин" Марк Форстър всъщност също е снимал филм за Питър Пан, по-точно за неговия автор Джеймс М.Бари. "Завръщане в Невърленд" излезе през 2004-та с Джони Деп в главната роля.

Оттогава насам Форстър е работил по "Ловецът на хвърчила" (по бестселъра на Халед Хосейни), "Проповедникът с картечница" (по действителен случай), "Спектър на утехата" (22-рия филм за Джеймс Бонд), "Z-та Световна война" (по научнофантастичния роман на Макс Брукс), а следващият му проект е игрална екранизация по друга популярна английска поредица за деца, "Томас и приятели".

Това обаче не е първият път, когато Мечо Пух и приятелите му се появяват в игрален, т.е. куклен вариант - подобни опити са правени от "Дисни" в сериалите Welcome to Pooh Corner (1983-1986) и The Book of Pooh (2001-2003).

За "Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух" е събран актьорски състав с известни имена: Брад Гарет (сериала "Всички обичат Реймънд") озвучава магаренцето Ийори, Тоби Джоунс (сериала "Уейуърд Пайнс") е Бухала, Питър Капалди ("Доктор Ху") - Зайо, Софи Оконедо е Кенга, а кенгурчето Ру говори с гласа на момиченце - Сара Шийн. 

В света на възрастните на Юън Макгрегър партнират Хейли Атуел (сериала "Агент Картър"), Марк Гатис (сериала "Шерлок") и малката Бронте Кармайкъл, получила роля и в сериала "Игра на тронове".

Повечето от оригиналните плюшени играчки на Кристофър Робин, купувани от лондонския универсален магазин "Хародс" през 1920-28 г., се пазят зад витрина в Нюйоркската обществена библиотека, а преди две години бяха и реставрирани.

Мечето, откъдето идва името на Мечо Пух (в оригинал - Winnie the Pooh), всъщност е обитател на Лондонския зоопарк. Сирачето Уини от Уинипег, Канада, е спасено от военнослужещи по време на Първата световна война и пропътува с тях цялото разстояние до Европа.

Виж още: Канада на 150 години - любопитни факти за юбилея

Животинчето от женски пол става техен талисман, но частта им е дислоцирана във Франция и те са принудени да го оставят в Лондонската зоологическа градина, където през 1924 г., по време на семейна разходка, с него се запознава малкият Кристофър Робин Милн. 

Историята на мечето е екранизирана през 2004-та в канадския тв филм A Bear Named Winnie, където ролята на лейтенант Хари Коулбърн се изпълнява от Майкъл Фасбендър.

И все пак "Историята на Кристофър Робин и Мечо Пух" не се базира на действителни случки, за разлика от биографичния "Сбогом, Кристофър Робин" (2017), където родителите на Кристофър Робин Милн се играят от Домнал Глийсън и Марго Роби.

Колкото до анимационните версии на любимото мече - няма как да минем без руската (съветска екранизация) "Винни Пух", където го озвучава популярният комедиен актьор Евгений Леонов, а с гласа на Прасчо говори бъдещата народна артистка Ия Савина.

Автор на трите епизода, реализирани през 1969-72 г., е знаменитият аниматор Фьодор Хитрук (1917-2012).