За да може семейството да живее нормално, нетният размер на средната заплата трябва да е около 1200 лева на човек, но не повече от 20% от наемните работници у нас получават подобни възнаграждения

2361 лв. на месец са необходими на четиричленно семейство за нормален начин на живот, показват последните данни на Института за синдикални и социални изследвания (ИССИ) на КНСБ, представени от президента на синдиката Пламен Димитров и експерта Виолета Иванова.

Парите са нужни за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

За човек от домакинство необходимите средства за нормален живот са 590,32 лв., като от началото на годината издръжката нараства с 36 лева.

Издръжката на живот в столицата надхвърля средните нива на издръжка в страната с 30,3%. В София необходимите средства за нормален живот са 3078 лева за четиричленно домакинство, а за човек от домакинство - 769.56 лв.

Виж още: Над 3000 лв. трябват за нормален живот в София

Така ако доходите на домакинството се формират само от заплатите на двамата родители, за всеки от тях нетната средна работна заплата не трябва да бъде по-ниска от 1539 лева. Официалните данни за трудовите възнаграждения в столицата за март обаче отчитат 1168 лева нетна средна работна заплата, или бруто 1505 лв., което е с близо 24,1% под реално разполагаемия доход за покриване издръжката на живот за един човек.  

31,1% от домакинствата в България, близо 2 243 000 души, са с общ доход на човек от домакинство до линията на бедност (321 лв.), а едва 29,4% разполагат със средства над издръжката на живот.

За да може семейството да живее нормално, нетният размер на средната работна заплата трябва да е около 1200 лева на човек, но не повече от 20% от наемните работници у нас получават подобни заплати, коментират от КНСБ. Средното нетно възнаграждение през март е по-ниско с 321 лева, изтъкна Пламен Димитров. 

Тези пари не са достатъчни на хората, за да покриват всичките си сметки, категорични са синдикалните експерти. Една от основните причини за този недостиг е увеличението както на хранителните, така и на нехранителните стоки през миналата година с процент, по-нисък от 4 на сто.

Виж още: НСИ измери 2,8% годишна инфлация през 2017 г.

Според изследването на КНСБ продължава тенденцията да има голяма разлика в различните области на страната. Така например в Благоевград, Видин и Кюстендил все още хората получават едва 50% от необходимите средства за издръжка на живот.

Друга тенденция, която се откроява, е, че заплатите на хората с най-високи доходи нарастват по-бързо в сравнение с най-ниските възнаграждения. Това кара по-бедните да пестят - основно от здравеопазване и образование.

Виж още: КНСБ: Близо 5,5 пъти е разликата между най-високото и най-ниското заплащане у нас

Източник: КНСБ