Той се издирваше след неутрализирането на организирана престъпна група в Бургаска област, занимавала се с изнудвания, палежи, телесни повреди и други престъпления

Издирваният от българските власти Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е бил задържан в 3 ч. през нощта на петък срещу събота в Истанбул в хотелската си стая. Операцията е била осъществена от турската полиция след сигнал от българските власти, че вероятно издирваният бос се намира в града.

Димитър Желязков-Очите е отведен в следствения арест на Истанбул, а от българските власти се очаква още в понеделник да изпратят необходимите документи, за да бъде екстрадиран у нас, но процедурата минава през решение на съда.

Виж още: 2016 г. - Митьо Очите тежко ранен след престрелка в Слънчев бряг

"Желязков не е влязъл в Турция от България, а от Гърция. Турските власти са реагирали незабавно, за което Прокуратурата изразява искрени благодарности. Той ще бъде в следствен арест или в затвор в Турция до екстрадицията му. Не можем да кажем колко време ще се осъществява екстрадиционното производство", обясни пред БНР говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В събота срещу неделя обаче турските власти са върнали у нас останалите седем души, които са били в хотелската стая на издирвания с червена бюлетина Димитър Желязков - Очите. Тепърва с тях ще се водят разговори, за да се изясни присъствието им в турския хотел, както и дали има данни те да са съпричастни с извършването на престъпления.

Пред БНР от прокуратурата са потвърдили, че сред тях са зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев (БСП) и бившият депутат от ДПС Несрин Узун. 

Димитър Желязков-Очите напусна страната преди полицейската операция в Бургас и Несебър по-рано тази седмица, при която беше разбита неговата банда, занимаваща се с рекет, лихварство и изнудване, припомня БНР.

Престъпната група действала от 2010 г. насам. Митьо Очите и хората им искали "такса спокойствие" от търговски дружества, които развивали успешен бизнес по Южното Черноморие и по-специално в курорта Слънчев бряг, а онези, които отказвали да плащат, са били "мотивирани" чрез насилие, включващо палежи на автомобили и нанасяне на телесни повреди.Съвместното разследване на ГДБОП и регионалната дирекция на МВР продължило повече от две години, съобщи зам.-директорът на ГД "Борба с организираната престъпност" старши комисар Стефан Джолев и поясни:

"Целта на групата, извършвала принуда чрез сила, заплахи, унищожаване на чуждо имущество, нанасяне на телесни повреди, е и създаването на регионален монопол по отношение на определени стопански дейности - търговията с вендинг автомати, погребални услуги, таксиметров превоз и др."

Виж още: Светкавични проверки по морето след стрелбата по Митьо Очите

От Специализираната прокуратура уточниха, че са установени всички участници в престъпната група, за които са събрани доказателства, а обвинения са повдигнати на деветима души.

Задържани с полицейска мярка за едно денонощие са били общо 20 души. Освен Митьо Очите, издирват се още двама, като единият от тях е общинският съветник Пейко Янков, син на застреляния бивш председател на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков.

"Хората ще усетят ефекта от нашата работа, защото целта на операцията не беше конкретна фигура, а цялостната престъпна дейност на група, действала продължително време и мащабно, за да може този сегмент да бъде неутрализиран по траен начин. Делото ще се изяснява по различните направления, като ще се проверява имуществен поток, паричен поток, свързаност", съобщи ръководителят на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

При акцията в Бургас, София, Ямбол и Слънчев бряг са извършени претърсвания на около 30 адреса, на моторни превозни средства, както и лични обиски, като са иззети множество веществени доказателства: към 90 хил. лв., луксозни автомобили, два газови пистолета, преработени в бойни, бронежилетка, част от автомат, наркотици, конкретизира наблюдаващият делото прокурор Евгения Станкова.

Засега разследващите разполагат с показанията на шестима пострадали от групата за рекет по Южното Черноморие. На някои от тях е предоставена специална закрила, допълва БНР.

Източник: БНР, пресцентър МВР