Огненият ад на магистралата до летището в италианския град бе резултат от сблъсъка между два камиона, а гимназистите от Силистра са сред десетките пострадали от взривната вълна, причинила и материални щети (видео)

Осем ученици от професионалната гимназия по механотехника "Владимир Комаров" в град Силистра са сред близо 100-те пострадали от взрива на камион цистерна с втечнен газ край летището в Болоня.

Инцидентът в понеделник около 14 ч. местно време, който превърна магистралата в огнен ад, е резултат от сблъсъка между два товарни автомобила - единият натоварен с превозни средства, а другият пренасял запалимия материал.

Българските младежи, настанени в общежитие на няколкостотин метра от местопроизшествието, отивали до магазина и били засегнати от горещата ударна вълна. По-голямата част от тях са с леки наранявания.

Групата от общо 20 единайсетокласници е на практика в италианска фирма и се придружава от четирима учители, както и от директорката на гимназията.

"От тези осем деца две са само с уплаха. От останалите шест деца до късно снощи са преглеждани и превързвани, а две от тях са върнати в общежитието при основната група. От четирите, които останаха, три деца са в болниците в Болоня, а детето с най-големи изгаряния на долните крайници е транспортирано в град Чезене, където има специализирана клиника по изгаряния и там то ще бъде лекувано със съгласието на родителите", съобщи пред БНТ и.д. началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Силистра Марин Ботев.

При катастрофата, която днес е по първите страници на местните вестници, е загинал шофьорът на бензиновоза. От експлозията е бил разрушен и част от мостът на магистралата. Огънят се е разпространил и на паркинга под него, където обхванал автомобили, а това довело до още експлозии и материални щети.

Ефектът от взрива, довел до счупени прозорци и разрушения, е в радиус от 200 метра. Пострадалите по последни данни са 145, сред тях и полицейски служители, а състоянието на няколко души се оценява като тежко. Повечето са ранени от отломки и счупени стъкла.

Източник: БНТ