Една от най-харизматичните холивудски кинозвезди, актьорът обяви, че се пенсионира на 81-годишна възраст, а последната му роля е в криминална комедия по действителен случай

17 обира, 17 осъдителни присъди, 17 бягства от затвора... Никой холивудски сценарист не би могъл да съчини подобна история и The Old Man and The Gun (Старецът и оръжието) я взима от самия живот.

Филмът, в който е последната роля на ветерана Робърт Редфорд, се базира на едноименната статия, поместена в сп. "Ню Йоркър" през 2003-та, година преди смъртта на Форест Тъкър, който умира зад решетките на 83.

Рецидивистът влиза в затвора за първи път едва 15-годишен и сам твърди, че има в актива си 18 успешни и 12 неуспешни бягства от затвора. Неговият "специалитет" са банковите обири, като според груби изчисления е успял да задигне около 4 млн. долара.

На 79-годишна възраст, женен за трети път, той ограбва сам няколко банкови клона, но през 2000 г. е заловен за пореден и последен път, като е осъден на 13 години зад решетките...

В криминалната комедия на режисьора и сценариста Дейвид Лоури, с премиера тази есен, го играе 81-годишният Робърт Редфорд, който в началото на август оповести, че излиза в пенсия. Партнират му лауреатът на "Оскар" Кейси Афлек ("Манчестър край морето"), Елизабет Мос, Дани Глоувър, рокзвездата Том Уейтс и 68-годишната Сиси Спейсик, носителка на "Оскар" и "Грами".

Сюжетът се спира на периода след бягството на героя от затвора Сан Куентин на 70-годишна възраст и последните му удари, които се разследват от детектива Джон Хънт (Афлек)...

Един от най-привлекателните мъже на Холивуд и основател на кинофестивала Сънданс, Редфорд дебютира в киното през 1962-ра, а през 1981-ва печели "Оскар" за режисьорския си дебют "Обикновени хора" (със статуетки за филм на годината, режисура, адаптиран сценарий и поддържащата мъжка роля на Тимъти Хътън).

Някои от най-култовите му превъплъщения са също в криминални типове - редом с Пол Нюман в "Бъч Касиди и Сънданс Кид" и "Ужилването", донесъл му единствената актьорска номинация за "Оскар".