В резултат на политически протекционизъм се създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите, изтъква Тихомир Безлов в коментар относно бургаския общински съветник Бенчо Бенчев

"Идеята на субсидиите в селското стопанство е да подпомагат малките и средните производители, а не милионерите. Преди влизането ни в ЕС с програма "Сапард", а след това с европейските субсидии, създадохме една класа на латифундисти, които разпределят милиардни средства", предупреди по БНР анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов в коментар относно общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев, задържан заедно с издирвания от Интерпол Димитър Желязков (Митьо Очите) в турски хотел

Бенчо Бенчев е сред най-едрите земеделски производители от т.нар. "група на зърнарите". При протестите за евросубсидиите през 2012 г. той бе сред организаторите и премиерът Борисов коментираше фигурата му, припомни Безлов. 

Като акцентира върху концентрацията на евросубсидиите, анализаторът уточни, че от 2015 г. има европейско решение за "таван" на субсидиите, което е довело до незаконни схеми за тяхното получаване:

"Тези субсидии не бива да надхвърлят 300 хил. евро. Имайте предвид, че когато през 2010-2012 г. направихме първите списъци на хората, компаниите, семействата, които са зад тези компании, ако си спомняте, имаше групи, които имаха 30 млн. евросубсидии. Сега тези групи са трансформирани на десетки малки фирми, за да се преодолее този праг от 300 хил.

Дори да го направите, създавате организация, т.е. създавате организирана престъпна група с десетки подставени лица, фирми, които ви движат документооборота, извършвате огромно количество нарушения. Но за да докажете това, ви трябва разследване - трябва да докажете, че това действително са подставени лица, че тези документи действително са фалшиви и т.н."

Големият проблем според Безлов е, че "тези гигантски компании на семейства взимат тези пари, а за да ги взимат, трябва да го направят през политиците". Взимайки ги, трябва да направят криминални организации, допълни анализаторът:

"В резултат на политически протекционизъм се създадоха около стотина семейства в страната, които разпределят 70-80% от евросубсидиите. За 2017 г. те са 2,9 млрд. - това са огромни пари за страна като България. Това, което официално се случва в България от 2015 г., е, че съзнателно се заобикаля този таван.

Администрациите, политиците избягват да коментират тази тема. Няма да я видите никъде. Всички в момента говорим какъв ролс-ройс има Бенчо. (...) Ролс-ройсът на Бенчо, или това, че го е укрил, ми се струва даже дребнотемие."

Поръчковият автомобил за близо 200 хил. евро вкара общинския съветник в конфликт с лидерката на БСП Корнелия Нинова още миналия септември. Тогава той обясни:

"За да се вози на такава кола, човек трябва да е навършил повече години. Тя е по-тежка, по-бавна, не е като бентлито. И реших да си взема ролс-ройс, защото ми омръзна да карам комбайни, примерно. Имам три комбайна, които струват повече от ролс-ройса като цени, но никой не снима комбайните, снимат колата. Там, където се трудя, никой не го интересува, интересуват се от удоволствието. Какво удоволствие: да се возя по-нормално, да ми е удобно, виждате - като офис е."

Бизнесменът, който от години се занимава със зърнопроизводство и строителство, разказа, че няма от какво да се страхува. Изкарвал си парите с честен труд, последователен бил и в политиката:

"Аз за разлика от нашите политици, които си сменяха цветовете, не съм в никоя партия, освен в собствената си. "Достойна България" се казва и е коалиционен партньор с БСП втори мандат, и смятам, че съм дал много повече на БСП, отколкото те на мен."

По думите му, цитирани от "Дарик", той е платил данъци върху 10 млн. лева само на една от фирмите си и не вижда нищо нередно в това на 65 години да си позволи луксозната кола.

Въпреки че има досие и бил сърдит на комунистите, все още бил с тях: "В моето досие пише: категория "хулиган”. Знаете ли защо съм хулиган? Защото ходех с дълга коса и слушах "Бийтълс".

Заплатата си като зам.-председател на общинския съвет дарявал. Влязъл в местния парламент със своя философия за управлението на държавата.

"Няма ляво, няма дясно. Има кадърни и некадърни хора. Няма леви, няма десни, защото едното без другото не може. Как може да се прави социална политика, ако нямаш средства, ако нямаш материални активи и пари?”, запита се тогава Бенчев пред Нова телевизия и заключи: 

"Взех да се убеждавам, че в тази държава, в тази България, трябва да си некадърен, прост, беден, за да те уважават, за да си морален. А морално ли ще бъде да скрия възможностите си и да карам някой москвич или жигула?".

Сега срещу общинския съветник от БСП е в ход разследване по досъдебно производство за лично укривателство на Митьо Очите, а в дома му бяха извършени претърсвания и изземвания.

Той обаче е категоричен, че няма общ бизнес с Желязков. "С толкова различни неща се занимаваме. Аз се занимавам, знаете, със селско стопанство, със земеделие. Димитър Желязков не мога да ви кажа с какво се занимава. Познавам го, не мога да кажа, че не се познавам с него, поздравяваме се. Държавата го е обявила за някакъв престъпник, за мен няма никакво значение - уважаваш ли ме, и аз те уважавам. Когато говоря с един престъпник, не значи, че и аз съм престъпник. Това престъпление ли е? Ако говоря с един доктор ще стана ли хирург, няма да стана, нали? Защо трябва да делим хората на прокажени и на нормални хора?", коментира Бенчев тази седмица пред Би Ти Ви.

Той твърди, че не е укривал Желязков, а му помогнал с превоз до Истанбул, където Очите искал да се лекува: "Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние."

На въпрос": "Как се озовахте в един хотел с Димитър Желязков по едно и също време?" той отговори: "Някаква случайност! Просто аз също се изненадах как станаха тези неща... При ареста на Димитър Желязков аз не бях там, пристигнах по–късно и даже питах: "Какво става тук?", понеже виждам, че е със свински опашки на ръцете. Те взеха, че се обърнаха - и арестуваха и мен.

Доказателства не може да има за обвинение, защото аз не съм укривал Димитър Желязков. Хотелът не е мой да го укривам, разбирате ли? Говори се, че регистрацията била моя. Регистрацията я направи колегата Несрин Узун на мое име, даже се обади и каза: "Запазих ти стаи на твое име."

За реакцията на БСП, която се разграничи от него, Бенчев каза: "Явно с БСП няма да работя повече! Няма много да плача, имам къде с кого да работя, имам с кого да реализирам идеите си, но времето ще покаже кой какъв е!"

Източник: БНР, Нова телевизия