Делът на контрабандните цигари на българския пазар за първото тримесечие на 2018 г. е 5,8%, а междувременно с промени в Закона за здравето се готви затягане на контрола върху тютюнопушенето на закрито

Контрабандата на цигари е спаднала под 6% през първото тримесечие на годината, показва изследване на петте големи тютюневи компании, представено пред премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Валентин Радев и зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Според изнесените данни контрабандата понастоящем е 5,8%, което с 0,8 процентни пункта по-малко в сравнение с края на 2017-а - и най-ниското ниво в незаконната продажба на цигари за последните 11 години.

Рязкото увеличение на контрабандата започна през 2010 г. след като финансовото министерство реши да увеличи значително нивото на акциза върху тютюневите изделия, припомня БНТ. Тъй като косвеният данък формира близо 70% от продажната цена на цигарите, това доведе до голямото им поскъпване и съответно увеличи рязко незаконните продажби.

Така през 2010 г. нивото на контрабандните цигари достигна 34%, а в някои от пограничните райони те заемаха 90% от продажбите. Въпреки сегашния спад и в момента има градове, където контрабандата остава висока.

Така например към края на март най-много незаконни продажби е имало в Свиленград, Асеновград и Димитровград. В София контрабандата е под средната, а най-ниска остава в Габрово, Ямбол и Бургас.

Една част идва от Сърбия и Македония, където цените са по-ниски, друга обаче е с неясен произход. Така например изследването показва, че от предлаганите на пазара нелегални тютюневи изделия 20% са напълно непознати и не копират съществуващи марки, докато останалите имитират такива, пояснява БНР.

Част от незаконната продукция се произвежда и у нас. От МВР и прокуратурата се заканиха, че ще продължат с проверките си до изсветляване на сектора. 

Министър Валентин Радев припомни, че от април във ведомството му всяка седмица се изготвя справка за заловените количества и дейностите в изпълнение на целите за противодействие на този вид незаконна търговия. За шестте месеца иззетият тютюн е близо 20 тона, а цигарите - 10 568 039 къса. Образуваните досъдебни производства са 553 за 28-те областни дирекции на МВР, като особено се отличават областните дирекции в Пазарджик и Хасково.

Премиерът Борисов нареди в бъдеще да се положат специални усилия при контрабандата на рязания тютюн. Незаконната търговия с него е 75% от пазара, предупреди Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията:

"Това е най-ниският сегмент на пазара, това са най бедните хора. На много места е nросто приятелска търговия, но има и организация."

Сега с най-голям брой нелегални цигари са Асеновград, Благоевград, Перник и Велико Търново. 

Виж още: ГЕРБ няма да подкрепи идеята на Валери Симеонов за тютюнопушенето в заведенията

Според анализатора обаче тютюневият сектор не е най големият проблем при събирането на активите: "Цигарите са, да кажем, към 3,8 млрд. - целият пазар, горивата са 8-9 млрд., два пъти повече. Там имаме огромни загуби на ДДС и акцизи."

Борисов обеща с промените в закона за горивата да се постигнат успехи и в този сектор: "Съпротивата не беше случайна. Тази приказка: "Аз съм малка, частна, бедна петролна компания" - няма нито една истина в нито една от думите."

По думите му: "Накрая, като се тегли чертата, е повече спокойствие за гражданите - и повече приходи в бюджета и възможност да се повишава нивото и стандартът на живот. Нямаме никакво намерение да отстъпваме, точно обратното. И сега ще видите - в горивата също ще изсветлее," 

Междувременно БНТ съобщи, че предстои разширяване на понятието "закрити помещения за пушене" с цел да се затегне контролът върху употребата на електронни цигари и в пристройките с найлони. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев поясни: 

"И с тях, макар и в по-малка степен, се поглъщат вредни вещества. Навсякъде, където имаме забрани за тютюнопушене, те би трябвало да важат за всички свързани с тютюна изделия." 

Според здравното министерство собствениците на заведения хитруват и тълкуват посвоему що е това закрито обществено място - и така се пуши къде ли не. Затова дефиницията се прецизира и за закрито обществено място ще се смята всяко, което има покрив и е обградено най-малко от три страни, без значение дали има прозорци или други отвори, какъв е материалът на стените и покрива, дали конструкцията е постоянна или временна: 

"Местата могат да бъдат използвани за тютюнопушене, но само където няма сервиране, където няма нормално обслужване", уточнява д-р Кунчев. 

Промените в Закона за здравето подлежат на едномесечно обществено обсъждане, като ще засегнат също и употребата на наргилета.

Виж още: Психиатър: Наргилетата създават зависимост

Източник: БНТ, БНР, пресцентър МВР