Най-много незаконни цигари у нас се продават в Хасково, Пазарджик и Ямбол, където контрабандата достига до 17%

ГЕРБ няма да подкрепи идеята на вицепремиера Валери Симеонов за частично връщане на тютюнопушеното в заведения, защото не е съгласувано в кабинета. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който се срещна с тютюневите компании, за да получи данни за контрабандата с цигари.

През последното тримесечие на миналата година е отчетено повишение с малко над половин процент и в момента незаконната търговия е 6,6%, обобщава БНТ.

Борисов е категоричен, че за връщане на пушенето в заведенията не може да става дума, защото това противоречи на цялостната политика на правителството за борба с тютюнопушенето.

Това на председателски съвет не е гледано, ние от ГЕРБ понеже навремето го въведохме, сме убедени, както и сега подкрепих всички действия, свързани с борбата срещу тютюнопушенето, увреждащо човешкото здраве, така че това ще ми бъде и мнението, ако се постави тази тема, обясни той.

По темата с контрабандата на цигари тютюневите компании отчетоха, че има лек ръст, но въпреки това страната ни остава сред държавите в ЕС с най-ниски нива, като след нас са само Чехия, Италия и Хърватия.

Най-много незаконни цигари у нас се продават в градовете Хасково, Пазарджик и Ямбол. Там контрабандата достига до 17%. Заради тези данни премиерът разпореди незабавна проверка.

"Един месец срок да ми напишат защо Хасково, какво е предизвикало това увеличение. По-малко ли са обикаляли пазарите, дали това, което трябваше да се докладва, ги е уморило вече или сме намалили своята бдителност, защото 0,6% е половин кутия цигари, но за нас това е много", коментира премиерът.

Тютюневите компании поставиха въпросът с подготвяните законодателни промени, според които ще се забрани излагането на тютюневи изделия по витрините на магазините. Борисов отговори, че няма как да застане на тяхна страна, след като държавата се бори срещу пушенето.

Главният прокурор Сотир Цацаров обаче попита защо трябва да се премахнат само цигарите от витрините, а не и алкохолът - и предупреди:

"Ако подобно нещо се прави, трябва да е без грам лицемерие, т.е. това в мен поражда въпроса - ако заключим цигарите и не ги показваме, а ги продаваме в каси по супермаркетите, защо щандовете с алкохол ще бъдат открити и видими. Защото колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът."

Главният прокурор отбеляза също, че голям проблем остава и незаконната продажба на рязан тютюн, която трябва да бъде пресечена.

Източник: БНТ