Екзотичната лула, дори и електронна, генерира много повече дим от цигарите, предупреждава БНР

Пушенето на наргиле се превърна в голям хит сред деца и младежи. Към наргилето посягат вече и ученици в прогимназиалните класове. Тези, които не пушат, пък ги обявяват за аутсайдери.

Екзотичната лула, дори и електронна, генерира много повече дим от цигарите, тъй като отделя и пара, отбелязва БНР. Официална забрана за употребата им няма, но съществува опасност от поява на зависимост от наргилетата, коментира известният психиатър д-р Ивайло Димитров и обяснява:

"Тютюнът, който се използва за наргилетата, много успешно може да бъде заменен с всички други тютюни, включително и употребата на наркотични вещества. Това е много сериозен проблем, защото тези деца започват да развиват толерантност към пушещите наргиле.

В тютюните за наргиле, които идват от арабския свят, има вложени снимки с органи, поразени от ракови заболявания, точно по стандартите на ЕС за страшните снимки от цигарите. Ясно е, че дори арабският свят е осъзнал проблема.

Не виждам защо ние сега трябва да откриваме топлата вода и да се опитваме да кажем: Това е просто едно екзотично забавление."

Източник: BNR.bg