След ремонта на кабинета коалиционните партньори обявиха нови социални и икономически мерки заради коронавируса

Правителството предлага нови социално-икономически мерки на стойност над 1 млрд. лева с цел подпомагане на засегнатите от кризата заради пандемията от COVID-19. 

731,5 млн. лв. са предназначени за социални плащания, а 431,4 млн. лв. - за икономически мерки, съобщи на брифинг премиерът Бойко Борисов след коалиционен съвет между лидерите на управляващите партии в понеделник сутринта.

Целта е да минимизираме щетите, които следват от пандемията в голяма част от секторите, уточни той. Средствата ще бъдат заделени от националния бюджет.

Минималният размер на дневното обезщетение за безработица от 1 октомври се увеличава с три лева - от девет на 12 лева, за което ще са необходими 12 млн. лв. Срокът за изплащане на сумите при безработните с минимално обезщетение също скача - с допълнителни три месеца, което ще струва още 4 млн. лв. 

Всеки пенсионер, общо 2,121 млн. души, ще получи еднократна добавка към пенсията - по 50 лв. за три месеца подред, за което са необходими 318,3 млн. лв. В края на август, когато се направи нов разчет за изпълнението на бюджета, тази мярка може да бъде удължена.

Още от социалните мерки:

С 30% от 1 август нарастват разходите за персонал на органи и администрации, натоварени с дейности за овладяване на пандемията от COVID-19.

За служителите на първа линия се увеличава ставката за положен нощен труд. Предвидени са допълнителни 92 млн. лв. разходи за извънреден труд на структурите в системите на Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика (МТСП), МВР, НЗОК, НОИ и др.

От 1 август се отпускат допълнителни 24,6 млн. лв. за ръст на стандартите по делегираните от държавата дейности за училищното и детското здравеопазване и здравните кабинети, като целта е заплащането да достигне до определените нива по колективния трудов договор в отрасъл "Здравеопазване". Мярката засяга и стандартите в социалната сфера (домове за възрастни хора, домове за хора с увреждания, домове за резидентни услуги, дневни центрове за деца, центрове за настаняване от семеен тип и др.).

Със 17,3 млн. лв. се увеличават субсидиите на лечебните заведения за пациенти с инфекциозни болести, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, с психични заболявания, както и за лечебни заведения в отдалечени и труднодостъпни райони.

Отпуснатите средства по това перо целят постигане на капацитет за обслужване на болни с COVID-19 и покачване на работната заплата до нивата по колективния трудов договор. Подобна е целта и на ръста в здравноосигурителните плащания за медицинска и дентална помощ - средно с 10%, или 126,3 млн. лв. 

Чрез пренасочване на средства от европейски програми се осигуряват 1000 лв. нетно възнаграждение за медиците на първа линия в борбата с коронавируса, което ще погълне 67 млн. лв. до края на настоящата календарна година.

Повече от 38 хил. българи, ангажирани с предотвратяване разпространението на COVID-19, ще се възползват и от ваучер за вътрешен туризъм на стойност 210 лв., за което са отделени общо 8 млн. лв.

Допълнителните средства по бюджета на МТСП са 122 млн. лв., с което се осигурява целогодишният размер на плащанията за личните асистенти по Закона за личната помощ..

По бюджета на Министерството на културата, чрез фонд "Култура", се отпускат още до 15 млн. лв. за творчески проекти на творци на свободна практика.

Икономическите мерки включват:

По бюджета на Министерството на икономиката, освен отпуснатите вече 9 млн. лв., се осигуряват допълнително още 9,5 млн. за местни и чуждестранни предприятия, изпълняващи инвестиционни проекти по Закона за насърчаване на инвестициите.

Премиерът уточни, че в края на август ще стане ясно как върви изпълнението на приходите и годишния бюджет. По думите му "с намаления ДДС в туризма от 20 на 9% приходите към юни са с близо 28 млн. повече, отколкото миналата година". 

Извънредната епидемична обстановка ще се удължи още с месец, до края на август, за да може тези мерки да работят, предупреди още Борисов.

По молба на туристическия бранш на територията на страната ни ще се допускат туристи от Молдова, Израел, Кувейт, Сърбия и Северна Македония, обяви коалиционният му партньор Валери Симеонов. Условието е предоставяне на PCR тест, направен до 72 часа предварително, каквото е и изискването за българските туристи в Гърция, а от тази седмица - и за влизане в Австрия.

И някои други мерки за насърчаване на туристическия бизнес: Обсъжда се ДДС върху бирата и виното също да стане 9%, след като алкохолът беше изключен от първоначалното намаляване на налога за ресторантьорския бранш, влязло в сила от 1 юли.

Народното събрание трябва да гласува предложението от 1 август намаленият до 9% ДДС да облагодетелства и туроператорите.

Освен това онези, които използват въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети с цел туризъм, ще бъдат подпомогнати с 35 евро държавна субсидия за всяка седалка от максималния пътнически капацитет на самолета за всеки полет до нашата страна. Субсидията се отпуска за всяка седалка, заета от чужд турист, само за полети с капацитет не по-малко от 100 места. Мярката е в размер 55 млн. лв. и може да обхване над 400 хил. туристи.

През изминалия уикенд броят на заразените с коронавирус у нас от 8 март насам надхвърли 10 хил. души. Новодиагностицираните в неделния ден са 115, с което активните случаи стават 4732, от тях 682-ма са в болница, а 34 - в интензивни отделения. Починалите са 340, а числеността на заразените медици от началото на пандемията - 607.

Източник: БНТ, Coronavirus.bg