Най-ниските стойности на термометъра през отпускарския месец ще бъдат между 9 и 14 градуса

През август промените на времето са редки - то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки, обобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за агенция "Фокус".

Температурите са високи и на много места достигат рекордни стойности около и над 40 градуса. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето - нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават, усеща се наближаването на есента.

Според прогнозата на НИМХ тази година през август се очаква средните температури да бъдат около нормата, която за равнините е между 21 и 24 градуса, по високите полета 18-20 градуса, а в планините - между 13 и 17 градуса. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9 и 14 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса.

В по-голямата част от страната и валежите ще са около нормата за месеца, която в равнините и по високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието - между 20 и 35 л/кв.м, а в планинските райони от 50 до 80 л/кв.м. Сега в западните райони се очаква дъждът да надхвърля обичайната месечна сума, а в източните - обратното, да не достигне климатичната норма.

След преминалото атмосферно смущение в началото на месеца температурите за кратко ще се понижат, но към 3-4 август отново ще се повишат. Ще преобладава слънчево време. В средата и края на първата десетдневка се очаква преминаването на атмосферни смущения, а на места, главно в западната половина от страната, ще има краткотрайни превалявания, с гръмотевична дейност и относително понижение на температурите.

През повечето дни от втората десетдневка се очаква времето да се определя от област на високо атмосферно налягане. Ще бъде предимно слънчево. Вероятност за преминаване на студен фронт има около средата и края на периода, когато на места в Западна и Централна България ще паднат краткотрайни дъждове, с гръмотевична дейност.

През третата десетдневка температурите ще останат близки до климатичните норми, въпреки че през втората половина от периода постепенно ще се понижават. Вероятност за краткотрайни валежи има отново около 25-и и в края на месеца.

В началото на месеца слънцето в София изгрява в 6,19 ч. и залязва в 20,45 ч., а продължителността на деня е 14 часа и 25 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6,51 ч. и залязва в 20,01 ч., а продължителността на деня намалява до 13 часа и девет минути.

Фазите на Луната през месеца:
3 август - пълнолуние,
11 август - последна четвърт,
19 август - новолуние,
25 август - първа четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"