Освен за бирата и виното, сервирани в заведенията, налогът пада от 20 на 9% за туроператорите, случайните превози, фитнес залите и басейните

Спортът беше един от секторите, които пострадаха най-много по време на пандемията. Бяха затворени абсолютно всички спортни мероприятия, което се отрази изключително тежко не само на професионалните спортисти, но и на любителите, коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев, като благодари на парламента за намаляването на данъка добавена стойност (ДДС) върху спортните услуги.

По думите му този ход реално ще намали цената на тези услуги и ще успее да възстанови икономическия живот в спортните клубове.

"Всеки българин, който спортува, ще може да се възползва от тази икономическа мярка, която смятам, че е изключително важна. Смятам, че народните представители проявиха отговорност и не забравиха спорта. Съобразиха се с нашето желание и с нашите аргументи за това да се подпомогнат спортните организации", каза спортният министър, цитиран от БНР.

Разширеният обхват на стоки и услуги, облагани с 11 пункта по-нисък ДДС (9 вместо 20%), беше гласувано в четвъртък по предложение на Обединени патриоти и "Воля". От партията на Веселин Марешки дойдоха и предложенията за фитнесите и спортните съоръжения, сред които басейни и игрища.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отново изтъкна, че ниските данъчни ставки за бирата и виното, сервирани в заведения, както и за туристическите услуги, са в подкрепа на туристическия бранш като един от най-засегнатите от кризата с коронавируса:

"Искам също да подчертая, че не става въпрос за подпомагане само на туристическия бизнес, но и по този начин много сериозно подпомагане производството на тези две напитки, които над 90% са българско производство."

Депутатът от БСП Румен Гечев възрази срещу мярката, като напомни, че: "Никъде в Европейския съюз няма диференцирана ставка ДДС за алкохол. Ами включете и водката тогава, тя също върви през лятото."

В отговор Симеонов определи изказването му като "манипулативно": "Не става въпрос за давене на мъка с алкохол, бира и вино, а за подпомагане на най-уязвените браншове."

От 1 юли е в сила по-нисък, 9% ДДС за ресторантите, бебешките храни, пелените и книгите, а допълненията месец по-късно са част от новите социално-икономически мерки за справяне с кризата около коронавируса, анонсирани от кабинета в началото на седмицата.

Във фитнес залите се надяват, че със спестените пари от по-ниското облагане ще си покрият загубите за месеците, когато не са работили, отбелязва БНТ. Сметките на туроператорите пък показват, че ако досега една почивка е струвала 1000 лева, с намаляването на ДДС се очаква да поевтинее с около 110 лв. Браншът се надява понижението на цените за нощувка в хотелите от август да доведе до повече записвания на туристи.