Нощните заведения могат да работят на открито при 50% от капацитета си, спортните мероприятия се провеждат без публика, на групови празненства е разрешено присъствието на не повече от 30 души

Въпреки въведените мерки против масовите събирания от този петък, 10 юли, в началото на деня беше отчетен пореден рекорден ръст на заразените с COVID-19 - 330 от направени 3686 PCR теста, с което общият брой на случаите у нас достигна 6672.

Както се очакваше, десетина дни след финала за Купата на България по футбол между "Локомотив" (Пловдив) и столичния ЦСКА, най-голям, дори драстичен ръст има в София-град (140) и Пловдив (42-ма), а на трето място се нарежда София-област с 23-ма новозаразени.

Разпределението на случаите от 9 юли, четвъртък, в останалите области на страната е:

Варна - 21;
Благоевград - 19;
Велико Търново - 13;
Кюстендил - 10;
Перник - 9;
Добрич - 8;
Русе - 6;
Бургас, Кърджали, Смолян - 5;
Плевен - 4;
Враца, Сливен - 3;
Монтана, Пазарджик, Габрово, Търговище, Разград - 2;
Ловеч, Силистра, Стара Загора, Ямбол - 1.

Активните случаи са 3181, от които в болница са 525, а в интензивни отделения или клиники се лекуват 28 пациенти. С трите нови жертви починалите са 262.

Медиците с доказана коронавирусна инфекция са 490, като 14 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, сред тях - шест медицински сестри и четирима лекари.

Поредните ограничения, засягащи нощните заведения, спортните прояви и семейните мероприятия, бяха оповестени от Ананиев и Националния оперативен щаб още предишния ден, когато броят заразени за денонощие надхвърли 200 - числото, определено от здравния министър в началото на седмицата.

Според заповедта му не се разрешават посещенията на закрито в дискотеки, пианобарове, нощни барове и клубове, както и други подобни нощни заведения за развлечения.

Посещенията в тези обекти на открито се допускат при заетост до 50% от общия капацитет на заведенията и при спазване на въведените противоепидемични мерки, се уточнява в новата заповед, издадена от министъра на здравеопазването.

Заради огнищата на новия коронавирус след закъснелите, но все пак проведени в края на юни абитуриентски балове вече не се разрешават и групови празненства с присъствие над 30 души на открито или на закрито, вкл. сватби, балове, кръщенета.

Здравният министър разпорежда още всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер да се провеждат без публика - независимо към коя възрастова група са насочени и дали са на открито или на закрито.

Причината за това решение са огнищата на COVID-19, възникнали заради подновяването на футболното ни първенство пред публика. След подновяване на мачовете, сред които бе и финалът за Купата на България, бяха регистрирани десетки положителни проби на играчи, клубен персонал и фенове. 

Виж още: Повечето българи с коронавирус - под рисковата възраст

Оттук нататък всички прояви и събития следва да се организират при засилен предварителен и текущ контрол, предупреждават от Министерството на здравеопазването.

Освен че трябва да създадат необходимата организация за контрол по спазване на ограниченията, областните и общинските власти могат да въвеждат допълнителни мерки, като отчитат спецификата и данните за разпространението на COVID-19 в съответните населени места.

Отварянето на нощните заведения след тримесечната пауза беше позволено от 15 юли, но дни по-късно от Националната асоциация на работещите в спешната помощ се възмутиха заради снимки от парти в благоевградската дискотека "Дъ Фейс", на което хора в предпазни костюми уж пръскаха посетителите с дезинфектант.

Това е гавра с труда на всички медици, които прекарваме по 12 часа облечени в защитни облекла и рискуваме живота си, за да лекуваме този народ в условия на пандемия, коментираха от организацията.