Трябва да се научим да живеем с вируса, предупреди премиерът (видео)

"Демокрацията не е само права, но и отговорности. Трябва да се научим да живеем с вируса. Не можем да си позволим да затворим всичко, икономиката ще продължи да работи, нормалният живот на хората - също. Залагаме на контрола и призоваваме за повече лична отговорност на всеки човек. Живеем в различни времена и е необходимо всички да бъдем заедно - политици, общество и институции. Само така ще се справим."

Това декларира премиерът Бойко Борисов в началото на редовното правителствено заседание в сряда, деня с рекордните 240 случая на COVID-19 след направени 4286 PCR теста.

Разпределението на новозаразените по области според настоящия адрес:
София град - 71;
Пловдив - 21;
Благоевград - 17;
Варна - 16;
Смолян - 13;
Кюстендил, Плевен, София-област - 12;
Стара Загора - 11;
Сливен - 9;
Велико Търново - 8;
Пазарджик - 7;
Добрич - 5;
Бургас, Кърджали, Русе - 4;
Враца - 3;
Габрово, Ямбол - 2;
Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, Търговище, Хасково, Шумен - 1.

С 11-те новозаразени за последните 24 часа българските медици с COVID-19 от началото на пандемията станаха 476.

Иначе точно четири месеца след регистрирането на първите българи с коронавирусна инфекция броят на заразените у нас от 8 март насам стана 6342. Активните случаи са 2917, в болница са 498, от тях 29 в интензивни отделения. 3166 са излекуваните, 129 - през изминалото денонощие.

Жертвите на болестта у нас са 259, като само в сряда, 8 юли, са починали петима души със сърдечни заболявания, двама от които са имали и съпътстващ диабет. .

"Тежките времена заради пандемията с коронавирус предстоят. Светът продължава да се лута и няма решение, което да изпълняваме всички заедно", призна министър-председателят, преди да станат известни данните за поредния драстичен скок на заразените.

Същевременно обаче Борисов разкритикува политическите сили, които настояват да има по-строги мерки за ограничаване на коронавируса - и предупреди, че системите няма да изтърпят, ако месеци наред се прилагат икономическите мерки за подкрепа:

"Интересни са ми колегите вдясно, когато казват, че трябва да затваряме и отново да приведем градовете в карантина. Да имало заповед, да стискаме хората пак у тях. Считам, че не е редно. Какво излиза - че ако има заповед и диктат, ще изпълняваме. Ако е със заповед и е фашизъм - окей. Ако трябва обаче сами да си го изпълняваме, тогава ни е сложно."

Думите му бяха по повод позицията на СДС, огласена в неделя, 5 юли, с която партията декларира, че е силно обезпокоена от ръста на заразените с COVID-19 през последните дни. 

"На фона на продължаващите по-строги мерки в повечето европейски страни, България предприе спасителна акция за ресторантьорския бизнес и туризма. Но отливът на почиващи от чужбина, предпочитанията на българите да летуват в южните ни съседи и увеличаването на броя на заболелите у нас, ще доведе до обратен резултат", опасяват се от партията.

От СДС предлагат не да се връщат сериозните ограничения от извънредното положение, а да се помисли за други мерки, например:
- по-строг контрол за спазването на социалната дистанция в заведенията;
- забраняване на всякакви големи публични събирания, футболни мачове с публика и други спортни събития със струпване на хора;
- постоянно присъствие на органите на реда в кварталите с рискови групи;
- налагане на строги санкции за нарушителите.

Опасността не е преминала и не бива да я подценяваме, затова нека първо да съхраним живота и здравето на хората, защото без тях няма нито туризъм, нито потребление, нито икономика, заключават от СДС.

Пред БНР председателят на СДС Румен Христов посочи, че България, която се даваше за пример, в момента изостава. Синият лидер даде и пример: "Средно заразените са над 350 на 1 млн. души население за юни, в Германия са около 145 на 1 млн. души население, а масовите събития, които у нас отдавна са разрешени, там ще бъдат позволени от есента."

Отваряйки по-широко всички дейности в България, от СДС имаме опасения, че ще ни затворят отвън, каза още той.

"Ние не сме задължили никой да ходи на бар или на мач. Същите тези, които казваха, че маските са, за да ни запушат устата, сега казват да затваряме", контрира премиерът в сряда.

Според Борисов актуализираните планове за приходите в държавата вървят с добри темпове, но истинската криза ще настъпи догодина и в края на тази година. По думите му: "Тежките времена предстоят. Някой ще каже, ами като предстоят, защо не ни затвориш пак. Само че забравихте, че само преди един месец ние си говорихме за цели сектори в стопанския живот, които фалират. Няма да издържат системите - финансовите, социалните - месеци наред, ако се върви със 60:40, 80:20 и да няма приходи. Тогава ще се разпадне държавността, като не останат пари за пенсии, за заплати, за основните сектори." 

Ден по-рано здравният министър Кирил Ананиев предупреди, че част от ограничителните мерки могат да се върнат, ако регистрираме над 200 новозаразени за продължителен период от време.