След седмица с рекордните над 1000 новозаразени извънредната епидемична обстановка в страната бе удължена с още 15 дни - до края на юли

 

 

Преминаването на границата от 200 болни на ден ще е сигнал, че трябва да се възстановят част от мерките, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след като в понеделник бяха установени нови 174 случая на COVID-19 от направени 275 PCR теста.

Рекорден брой от новозаразените са в София-град - 85, а разпределението в останалите области е: Благоевград - 7;
Варна - 17;
Пловдив - 13;
Стара Загора - 9;
Сливен - 7;
Велико Търново, Пазарджик - 6;
Разград - 5;
Русе - 4;
Кърджали, София-област - 3;
Кюстендил, Хасково - 2;
Добрич, Перник, Смолян, Ямбол - 1.

Починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус, вече са 250. 5914 са потвърдените случаи на новия коронавирус в България към 7 юни, от тях 2664 са активни. С доказан COVID-19 в болница са настанени 470 пациенти, от които 29 - в интензивни структури.

Излекуваните са 3000, а 85 от тях са дали отрицателни проби през последното денонощие. Медиците с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 456, като осем от случаите са регистрирани през изминалите 24 часа: трима лекари, четири медицински сестри и един санитар.

Пред журналисти министър Ананиев увери, че засега не се предвиждат нови мерки, но това не означавало, че процесът на развитие на заразата не се наблюдава: "Ако наистина ескалира, ние сме готови във всеки един момент да вземем необходимите мерки. Просто трябва да спазваме дисциплината и дистанцията, както и да носим маски."

В началото на седмицата беше оповестено, че извънредната епидемична обстановка в страната до 15 юли се удължава с още две седмици и ще продължи до края на месеца.

Решението, предшествано от седмица с рекорден брой новоустановени случаи, идва с препоръки към областните щабове да се засили контролът по спазване на мерките. Здравният министър си запазва и възможността да издава заповеди с цел намаляване разпространението на COVID-19.

Той ще определя и държавите, чиито граждани ще могат да влизат в България, както и кои ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина. Щабът на всяка от 28-те области в страната пък ще може да въвежда и нови мерки - в зависимост от обстановката в региона.

Актуалната препоръка е масовите прояви да се намалят до минимум, "защото в последните няколко седмици забелязваме силно разпространение на вируса при провеждането на такива мероприятия", уточни министърът на здравеопазването.

Същевременно и в София се увеличават младите хора, заразени с COVID-19.

"Младите хора, които се юрнаха навсякъде - те през цялото време смятат, че са недосегеми. Смятат, че на тях ще им мине по-лесно като един грип, като една хрема. Това не е точно така, защото виждаме, че има много млади хора, които карат тежко вируса", предупреди директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Най-новото огнище на коронавируса у нас се оказа професионалният футбол, след като 20 играчи, треньори и служители от Първа лига са дали положителни проби за коронавирус. Сред инфектираните са 16 души от варненския клуб "Черно море", които в четвъртък, 2 юли, гостуваха на "Царско село". 

На следващия ден обаче стана известно, че футболистът на отбора домакин Мартин Кавдански е дал положителна проба за COVID-19. Оказа се, че опитният защитник е играл срещу "моряците" като носител на коронавирусна инфекция, въпреки че тестът му преди мача е бил отрицателен. Причината - сгрешени лабораторни изследвания. Още трима от неговия клуб са с коронавирус, но те не са били на терена.

Ако този процес се задълбочи, може да се предприемат мерки по провеждане на футболни мачове без публика, допусна министър Ананиев. Според него заразата по всяка вероятност е дошла отвън, а не от самия мач, а здравните власти правят необходимото, за да не се допуска в игра да влиза заразен с коронавирус. 

На въпрос за тестовете проф. Тодор Кантарджиев уточни, че за да се приеме, че пациент е болен от коронавирус, трябва да има положителен лабораторен резултат и диагноза от лекар по епидемични показания и клинични данни. За да бъде изписан от болница или освободен от домашно лечение, пациентът трябва да има два отрицателни PCR теста.

Много често пациенти повече от месец продължават да отделят вирус, заради което се правят нови тестове. Но всеки положителен тест не се регистрира като нов случай, категоричен бе Кантарджиев. Министър Ананиев допълни, че в регистъра всеки човек влиза с уникалното си ЕГН и няма как резултатът да се дублира.

Източник: БНТ, Coronavirus.bg