На 3 юли установените случаи на новия коронавирус достигнаха 182-ма за денонощие, със седем починали

Нов рекорден ръст при диагностицираните с коронавирусна инфекция у нас беше оповестен на 4 юли - 182-ма от общо 2538 PCR теста, направени през изминалото денонощие. Предишният антирекорд беше 166, само седмица по-рано. 

Най-много установени случаи отново има в София-град (69) и Пловдив (22), в тон с прогнозите след футболния финал за Купата на България между столичния ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив), който събра над 12 хил. фенове по трибуните на Националния стадион "Васил Левски".

В останалите области разпределението по настоящ адрес е следното:

Бургас, Видин, Габрово, Ямбол - 1;
Разград - 2;
Кърджали - 3;
Благоевград, Враца, Стара Загора, Търговище - 4;
Пазарджик, Смолян - 7;
Кюстендил, Сливен - 8;
Велико Търново - 10;
Варна, София-област - 11.

Доказаните у нас случаи на COVID-19 през последните четири месеца са общо 5497, от които 2366 са активни, 450 - настанени в болница, а 29 се лекуват в интензивни отделения и клиники.

Значителен ръст според Националната информационна система има и при заразените медици, които след регистрираните 21 нови случая (11 лекари, осем медицински сестри и двама санитари) вече са 445. Втора жертва даде столичната Спешна помощ - лекарят реаниматор д-р Юлиян Стамов, който след дни е щял да навърши 50. 

С него починалите станаха 239, като само за последното денонощие са издъхнали още шестима:

- мъж на 52, без информация за придружаващи заболявания,
- жена на 55 с пневмония, без информация за придружаващи заболявания,
- жена на 59 с астма,
- мъж на 21 с тежки вродени бъбречни заболявания,
- жена на 70 с диабет и други придружаващи заболявания,
- жена на 48 със сърдечно и онкологично заболяване.

2892 са излекуваните, от които 90 са регистрирани през последните 24 часа.

Пред БНТ проф. Николай Витанов прогнозира, че наесен броят на заразените с новия коронавирус у нас ще надхвърли 10 хил.: "От известно време говоря, че ще стигнем петцифрено число през есента. Става дума за броя на регистрираните случаи, а общият брой случаи, който е по-голям, ще стане шестцифрен."

Математикът от БАН е ръководител на екипа, който прави анализи и прогнози за Националния оперативен щаб. Той смята, че понастоящем страната ни се намира във втори пик на първата вълна от епидемията, а когато броят на заразените стигне 300, ситуацията ще бъде изпусната от контрол, защото здравната система ще се претовари. Легла винаги щели да се намерят според него, но проблемът бил откъм специалисти, които да обгрижват болните.

В момента през целия период, когато даден човек се заразява, разболява и оздравява, той ще зарази средно 1,3 души, или 100 ще заразят 130, обясни още математикът и допълни: "Това означава, че все още при нас епидемията се развива относително бавно. Нараствайки бавно, ние можем с по-голяма ефективност да хващаме клъстерите и да ограничаваме. Тя не тича много бързо, може да я хващаме и да я спираме."

Ако хората спазваха мерките и с това по-ефективно хващане на клъстерите чрез организацията, създадена от щаба и правителството, броят щеше да се стабилизира и да намалее - само че за това е нужна малко кооперативност, категоричен е проф. Витанов.

Според него резултатът от футболния мач за Купата на България ще се види след седмица, но на фона на случаите в София и Пловдив не се очакват кой знае какви грамадни скокове. Мерките са изиграли своята роля в началото - но с течение на времето правителството няма да може да ги наложи отново, дори и да иска сега, прогнозира още той.

БНТ очертава и една тревожна тенденция - във Варна новите случаи на заразени са предимно на млади хор между 15 и 31 години, с леки симптоми или безсимптомно протичане. 

Виж още: Повечето българи с коронавирус - под рисковата възраст