Решението на правителството за удължаване срока на противоепидемичните мерки дойде на фона на три последователни дни с над 100 новоустановени случая на COVID-19

Извънредната епидемична обстановка, която трябваше да приключи в края на юни, се удължава с до 15 юли, реши правителството на заседанието си в сряда, втория пореден ден с над 100 заразени с новия коронавирус.

Вече трета седмица в страната се отчита значително покачване на регистрираните случаи - за периода 27 май-9 юни са докладвани средно 26 случая на COVID-19 на ден, а от 10 до 23 юни броят им нараства до 84 дневно, т.е. 3,2 пъти увеличение.

Рекордът обаче беше подобрен в четвъртък - за деня бяха установени 166 новозаразени, с които потвърдените случаи на COVID-19 у нас станаха 4408. През изминалото денонощие са изследвани 2775 проби, а разпределението на положителните по области, според настоящия им адрес, е:

Видин, Враца, Добрич и Перник - по 1;
Габрово, Кърджали и Русе - по 2;
Велико Търново - 3;
Бургас, Пазарджик и Шумен - по 4;
Плевен, Разград, Смолян и Стара Загора - по 5;
Благоевград и Сливен - по 6;
Варна - 8;
Кюстендил и Пловдив - по 13;
София област - 15.

Най-много от новите случаи отново са в град София - 60.

Излекуваните досега са общо 2370, от които 107 - през последните 24 часа. Активните случаи са 1827. Пациентите с доказан коронавирус, настанени в болница, са 384, а 16 са в интензивно отделение. С осемте нови случая българските медици с потвърдена коронавирусна инфекция са вече 384.

Починалите с COVID-19 са 211, като последните жертви са мъж на 72 с пневмония и 81-годишен с множество придружаващи заболявания. 

След заседанието на Министерския съвет в сряда здравният министър Кирил Ананиев обяви, че правителството няма да налага нови тежки ограничения или да връща старите, като припомни какво включват настоящите противоепидемични мерки:

- забрана за влизане на територията на страната или карантиниране на лица от определени държави,
- хигиена на ръцете,
- най-малко 1,5 м физическа дистанция,
- дезинфекция,
- носене на защитни маски на закрити обществени места, 
- дистанционна форма на работа,
- ограничаване събирането на групи хора и провеждане на масови мероприятия.

Въвеждаме много строг и повсеместен контрол, увери още Ананиев, а премиерът Бойко Борисов предупреди, че стадионите може да бъдат затворени заради поведението на агитките:

"Най-вероятно, ако така продължат, с Кралев ще затворим стадионите както в Испания, Германия, Франция, Италия. Когато направим жест, той не се отчита. Отворихме дискотеките да се забавляват хората. Видяхте какво правят там. Съжалявам. Демокрацията е за дисциплинираните. Едва ли не подигравка защо връщат пак маските - ами защото се вдигна броят на заразените."

Във връзка с мерките той призна, че никой не може да каже кое е правилно, а целият свят се движи по метода "проба-грешка".

Главният държавен здравен инспектор доцент Ангел Кунчев от своя страна каза, че проблемът не е в разхлабването на мерките, а в неизпълнението на действащите ограничения. По думите му в момента разпространението на COVID-19 у нас е смесено - както на клъстери, така и дифузно.

Относно насрочените в края на тази и през следващата седмица абитуриентски балове Кунчев отбеляза, че събирането на едно място на много хора е рисково и призова "доколкото е възможно те да бъдат или отлагани, или провеждани по начин, който да спазва максимално предпазните мерки".

Ясно е за всички вас, че рискът не е за децата, които ще се съберат - рискът е за семействата и за най-възрастните в тях, заключи д-р Кунчев, цитиран от БНР.

Какво показва българската статистика от началото на пандемията за потвърдените случаи на новия коронавирус в отделните области според Coronavirus.bg:

Силистра - 5
Търговище - 8
Габрово - 18

Ловеч - 17
Русе - 20
Добрич - 21
Враца - 22
Монтана - 27
Велико Търново - 38
Хасково - 38
Кърджали - 51
Варна - 61
Разград - 58
Перник - 57
Бургас - 84
Стара Загора - 110
Шумен - 125
Пловдив - 163

Благоевград - 180
Ямбол - 182
Смолян - 207
Кюстендил - 217
Видин - 215
София-област - 256
Сливен - 249

Пазарджик - 269
Плевен - 283
София-град - 1427