Заразата тръгна от тенис турнира "Адрия тур", организиран от световния номер 1 в родната му Сърбия и Хърватия. Първият участник, диагностициран с COVID-19, беше българинът Григор Димитров

Новак Джокович и жена му Йелена, както и кондиционният му треньор Марко Паники, са поредните заразени с новия коронавирус след серията демонстрационни тенис турнири в Сърбия и Хърватия, организирани от световния номер 1 с участието и на Григор Димитров.

Според местни медии българинът се е чувствал зле още при пристигането си в Хърватия, но е подценил ситуацията и на два пъти отказал да се тества, макар да е имал симптоми. Пред хърватската телевизия RTL бащата на Джокович - Сърджан, отправи критики към него:

"Защо се случи това? Защото Димитров вероятно дойде заразен отнякъде. Не беше тестван тук, взеха му проба на друго място. Това не е хубаво. Но... Какво да се прави. Нанесе голяма вреда на Хърватия, на нашето семейство и на Сърбия."

Григор кацна директно в Белград след тримесечна пълна изолация, коментира в отговор Георги Стоименов, мениджърът на тенисиста. Той увери, че на българина не е бил предлаган тест за коронавирус - нито пък е бил изискван.

Григор Димитров, който на 16-17 юни прескочи и до родния си Хасково, беше първият диагностициран състезател, а след него положителна проба дадоха неговият личен треньор Кристиан Гро и физиотерапевтът Алгис Христов, последният му съперник в "Адрия тур" Борна Чорич (Хърватия), а също така Виктор Троицки (Сърбия) с бременната си съпруга.

В края на миналата седмица Гришо внезапно се отказа от мача си срещу Джокович и се върна в Монако, където потвърдили диагнозата COVID-19. В неделя той съобщи лично новината в "Инстаграм", а към снимката си с маска, на болнично легло, написа: "Съжалявам за вредите, които може да съм причинил. Сега съм си вкъщи и се възстановявам. Благодаря ви за подкрепата, пазете се и бъдете здрави."

Освен в сръбската столица Белград, срещи от регионалния турнир имаше и в крайбрежното хърватско градче Задар, което досега беше останало незасегнато от коронавируса.

Сега поне четирима тенисисти и двама треньори са заразени, отбелязва "Ню Йорк таймс", като изтъква, че никой от участниците не е носил предпазни маски, правилата за социално дистанциране не са били прилагани. Играчите се срещаха не само на корта, но и се прегръщаха, здрависваха и купонясваха заедно, пише вестникът.

След разпространението на заразата сред колегите му в Задар, Джокович отказа да се изследва там и се прибра в Белград, откъдето направи следното изявление: "Всичко, което направихме през последния месец, сме сторили с най-искрени намерения, без умисъл. За жалост вирусът още е налице и това е нова реалност, с която все още се учим как да живеем и да се справяме."

"Ню Йорк таймс" припомня и противоречивото му поведение през април, когато заяви, че не би се ваксинирал срещу COVID-19. Не съм специалист, но искам да имам право на избор какво е най-добре за организма ми, уточни тогава 32-годишният топтенисист. Сърбинът, който има 17 индивидуални титли в турнирите от Големия шлем, прекара началото на пандемията в Испания с жена си и двете им деца.

"Адрия тур" трябваше да продължи в Босна и Херцеговина, с финал на 5 юли, но след възникналото огнище беше отменен. След положителната проба на Григор Димитров, а организаторите посъветваха всеки, който е бил в близък контакт с него повече от 10 минути, да се самоизолира за две седмици и да се свърже с личния си лекар.

Под 14-дневна карантина се поставят и всички контактни от първа линия в Хасково. Областният управител Стефка Здравкова, която оглавява областния кризисен щаб, уточни, че не се предвижда масово тестване, а проби ще се взимат само на хора със симптоми.

Тв водещият Ути Бъчваров, проф. Янаки Стоилов от БСП и още няколко активисти от столичното ръководство на левицата, вкл. депутата Николай Цонков, треньорът по борба Симеон Щерев и неговия син Николай, който е национален състезател по свободна борба, са други известни българи, диагностицирани с COVID-19 през последните дни.