Остава обаче забраната на територията на търговските центрове да работят увеселителните и игралните зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения

Търговските центрове (молове) могат да работят с клиенти от понеделник, 18 май, гласи поредната заповед на здравния министър Кирил Ананиев. По време на двумесечното извънредно положение от 13 март насам търговските центрове можеха да останат отворени, но реално беше позволена само дейността на магазините за хранителни стоки, аптеките, банковите и застрахователни офиси. В началото на тази седмица беше разрешено и отварянето на киносалоните.

Сега остава забраната на територията на моловете да работят увеселителните и игралните зали и баровете, както и закритите търговски площи на заведения за хранене и развлечения: ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито, като изключение от това ограничение се допуска само за заведенията за хранене с открита площ и самостоятелен вход.

Също от понеделник, 18 май, дейността си могат да възстановят и фитнес залите при заетост на местата не повече от 10 души за груповите занимания и не повече от един човек на 4 кв. м площ, постановява още министър Ананиев.

Със заповедта се дава възможност институциите от системата на предучилищното и училищното образование да организират обучение на ученици, оценяване и подкрепа за личностно развитие, а висшите училища - да организират обучение и оценяване на студенти и докторанти, доколкото и ако е възможно от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

Забранено остава провеждането на масови научни мероприятия (конференции, симпозиуми и др.), културно-развлекателни прояви (театрални постановки, концерти и др. сценични прояви) на закрито, а също така посещенията на спортни и детски площадки и съоръжения на закрити обществени места. 

Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към 15 май са 2138, като активни са 1491, а 545 са излекувани. 230 са заразените сред медицинския персонал. В болница се намират 321 пациенти с COVID-19, като 49 от тях се лекуват в интензивни отделения. 102-ма са починалите.

Източник: Министерство на здравеопазването