Противоепидемичните мерки се запазват и след извънредното положение, с две изключения - разрешени са трансплантациите, а всички вече могат да ходят свободно в градските градини и паркове

Извънредна епидемична обстановка беше обявена за месеца след края на извънредното положение, наложено от 13 март до 13 май заради пандемията от COVID-19.

Противоепидемичните мерки заради новия коронавирус обаче се запазват, с две изключения - разрешени са трансплантациите, а всички вече могат да ходят свободно в градските градини и паркове, обяви здравният министър Кирил Ананиев след извънредното заседание на правителството в сряда вечерта. 

Работодателите и органите по назначаване междувременно бяха призовани да организират дистанционна форма за работа на служителите и работниците си. Когато работата от разстояние не е възможна, следва стриктно да се спазват конкретно разписани противоепидемични мерки за дистанция и дезинфекция, категорични са здравните власти.

На закрити обществени места - публичен транспорт, магазини, администрации, храмове, спортни и културни обекти - носенето на защитна маска е задължително за всички, напомня специализираният сайт coronavirus.bg.

Остават затворени увеселителни заведения, игрални зали, дискотеки, закрити обекти за хранене. Не се разрешават посещенията в търговските центрове (моловете), с изключение на аптеките, хранителните магазини, банковите и застрахователните офиси в тях.

Провеждането на учебните занятия остава дистанционно. Детските градини и ясли са затворени. Остава в сила и 14-дневната карантина на всички лица, влизащи на територията на България.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб - и непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, изтъкват от Министерския съвет.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му, аргументират се още от кабинета.

Брюксел с план за облекчаване на пътуванията, съобщава междувременно в. "Труд". Европейската комисия е предложила на страните от ЕС координиран подход за отваряне на границите помежду им, който да е съобразен с налагането на карантини на местно и регионално ниво и да се осъществи на три етапа.

Настоящата ситуация, при която са забранени всички несъществени пътувания, се смята за първи етап. В следващата фаза се предлага ограниченията за пътувания да се свалят между държави със сходни нива на разпространение на коронавируса, и където ситуацията се подобрява. Третият етап е премахване на всички ограничения и свободно пътуване на цялата територия на Европа.

В световен мащаб заразените с новия коронавирус са над 4 млн., а у нас - 2100, със 100 смъртни случая и 521 излекувани. В лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 365 пациенти, от които в интензивни отделения и клиники са настанени 51.

228 от установените с коронавирус у нас са медицински персонал.