Имаме 1000 милиарда долара за кредити, казва пред "Ханделсблат" ръководителката на МВФ Кристалина Георгиева и хвали европейците за тяхната солидарност, но предупреждава, че пандемията удря най-силно бедните

Тази криза е безпрецедентна, казва ръководителката на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за германския в. "Ханделсблат", цитирано от Българската редакция на "Дойче веле".

През април МВФ прогнозира срив на световната икономика с 3%. Според Георгиева спадът ще е още по-сериозен: "Без ваксина и ефикасни лекарства в някои държави за съжаление ще се развият още по-отрицателни сценарии."

Кристалина Георгиева предупреждава, че държавите започват да отварят икономиките си, но това не се случва едновременно навсякъде и е възможно да се наложи ново затягане на мерките. Прогнозираме 5,8% ръст през следващата година, казва българката, но посочва, че тази прогноза все пак е несигурна.

Имаме 1 000 000 000 000 долара

Ръководителката на МВФ изтъква, че организацията й е добре подготвена за кризата. "Нашите капацитети за отпускане на кредите днес са четири пъти по-големи в сравнение с периода преди финансовата криза през 2008 г.: един трилион долара днес, 250 млрд. тогава", обяснява тя и допълва, че "като цяло разполагаме с 800 млрд. долара в резерв".

"Ще преодолеем кризата", убедена е Георгиева, но предупреждава, че пътят напред е труден: "По време на разхлабването на мерките правителствата трябва да не изпускат от поглед епидемиологичните тенденции." По думите й е важно да се следят три неща: дали здравната система разполага с нужния капацитет, дали са на разположение достатъчно тестове, за да могат веригите на заразяване да бъдат проследени, и дали се осигуряват необходимите защитни материали.

“Еврото ще оцелее”

Георгиева уверява, че има пълно доверие на ръководителите в Европа, които до момента успяват да стабилизират еврозоната. Тя прогнозира, че "Европа със своята култура на солидарност ще играе сериозна роля в света" - и дава за пример успеха на европейските лидери в решението им да съберат общи държавни и частни капитали, за да подкрепят и стимулират по-бързото разработване на ваксина.

Най-тежко е за държавите със съпътстващи заболявания

Пред “Ханделсблат” шефката на МВФ хвали Германия за масовото тестване и общественото й здравеопазване, както и за помощта, която оказва на други европейски страни. "В добрите времена е важно да се предприемат предпазни мерки за лошите времена. Точно както вирусът най-тежко удря хора със съпътстващи заболявания, така и икономическият шок удря най-тежко икономики, които и преди са били нестабилни. Един от основни уроци е, че държавите трябва да укрепят своята устойчивост на кризи", съветва Георгиева.

Според нея живеем в свят, в който шоковите ситуации са чести и тежки: "На когото не му харесва пандемията, няма да му хареса и това, което климатичните промени ще означават за всички нас. Затова ни трябват устойчиви икономики."

Кризата открива и добри шансове

В пандемията новата ръководителка на МФВ вижда и шансове: "Имаме възможността да помогнем на дигитализацията да пробие в училищата, в управлението, в трудовото всекидневие." Огромните програми и фондове за преструктуриране трябва да ускорят прехода към глобална зелена икономика, убедена е Георгиева. В момента имаме шанса да се захванем и с "инвестиционните дупки", и с въпроса за "социалната несправедливост", казва още тя.

Бившият български еврокомисар отчита, че всички големи пандемии през този век са задълбочавали неравенството, например: "безработицата сред нискоквалифицираните нараства с 5%". Според нея ако не се захванем с тези проблеми, устойчивото развитие е непостижимо.

"Общата цел трябва да бъде защитата на поминъка на най-ощетените в обществото", казва тя и апелира за най-бедните слоеве в обществото да се осигурят платени болнични, подкрепа при безработица и достъп до здравеопазване.

"Трябва да бъдат създадени нови програми за подкрепа, обществените програми за заетост да бъдат разширени и да се намерят помощни финансови лостове, чрез които фирмите да запазят служителите си", предлага Кристалина Георгиева и посочва, че "прогресивните данъчни модели също могат да са част от арсенала".

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"