Заведения с външни маси, музеи на открито и басейни отварят след близо двумесечна пауза, възобновяват се шофьорските курсове, навън са позволени и индивидуални спортове като тенис, голф, лека атлетика, колоездене

Здравният министър Кирил Ананиев актуализира заповедта си, с която отпадат още от противоепидемичните мерки, въведени с извънредното положение от 13 март.

Според новите разпоредби търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе-сладкарници ще могат да се посещават от 6 май, но масите трябва да се разположат по начин, който осигурява не по-малко от 1,5 метра разстояние помежду им и не повече от четирима души (или едно семейство) на маса.

Предишното ограничение предвиждаше 2,5 м разстояние. Друга промяна засяга изискването обслужващият персонал да е с поставена маска за лице. Като алтернатива се допуска носенето на защитен шлем. Ръкавиците са препоръчителни.

Останалите условия се запазват: повърхностите на масите и столовете да се почистват и дезинфекцират след всеки посетител, а на видни места да се поставят диспенсъри с дезинфектант за ползване от клиентите на заведението.

На 5 май Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) определи и допълнителните изисквания към работата на местата за обществено хранене: 

- Да се осигури поетапното допускане на хора в обекта, без да се допуска струпването им. На местата, където се очаква да се събират по-голям брой хора да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между клиентите, така и между служителите. Да не се допуска свободно движение на хора между масите, особено на такива, които не са клиенти на заведението. Предварително трябва да се определи такава организация, която да не води до струпване на много хора едновременно в общите помещения (тоалетни, фоайетата пред тях и др.).

- Чакащите пред обектите клиенти следва да спазват минимум 2 м дистанция помежду си.

- На работещите е необходимо да се осигурят условия и препарати за дезинфекция на ръцете, подходящо работно облекло и предпазни средства, като маските следва да се носят задължително както от персонала, обслу- жващ клиентите, така и от персонала, който приготвя храните и напитките.

- Бизнес операторите трябва да проведат обучение на персонала, зает с приготвянето и сервирането на храни и напитки за прилагане на мерките, целящи да се сведе до минимум възможния риск от разпространение на COVID-19.

Заповедта на министър Ананиев от 3 май урежда и възобновяването на шофьорските курсове. Организаторите им обаче се задължават да осигурят спазването на социална дистанция и всички противоепидемични мерки, вкл. носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

След като преди седмица градските паркове и градини бяха отворени за спортуващи поединично, министърът на здравеопазването позволява и индивидуални спортове на открито като тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., като условието отново е да се спазва най-малко 2,5 метра дистанция между хората.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, но условието е прилежащите към тях търговски обекти и водните атракциони, вкл. за деца, да не работят. Останалите изисквания включват:

- задължителен филтър за посетители на входа с измерване на телесната температура, за да не се допускат хора с повишена температура.

- осигуряване на условия за спазване на 2,5 метра дистанция между чакащите да влязат, като в общите помещения вътре (съблекални и тоалетни) трябва да се създаде организация, така че да не се допуска едновременното струпване на много хора.

- обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършват по начин, който осигурява поддържането на остатъчен свободен хлор във водата със стойност 0,4-0,5 мг/л;

- тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират поне ежечасно, а използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.) - след всеки посетител.

- на посетителите да се осигурят диспенсъри с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи.

- персоналът да ползва защитни маски за лице и ръкавици.

- в площите на открито около басейните разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадъра, трябва да бъде най-малко 5 метра.

Допускат се и посещенията на музеи на открито - отново при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

Към датата на актуализирането на заповедта, 5 май, потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 1689, от които 316 са в болница, а 37 - в интензивни отделения и клиники. Излекуваните са 342-ма.

182-ма са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, като са починали две лекарки - от инфекциозното отделение на болницата в Сливен и столичната Спешна помощ. Общият брой на жертвите у нас от началото на пандемията е 78.

Разпределението по области на случаите с COVID-19, потвърдени през изминалото денонощие (общо 57):
Благоевград – 2;
Велико Търново - 1;
Видин – 21;
Габрово – 1;
Кюстендил – 1;
Монтана – 2;
Плевен – 7;
Сливен - 1;
София – 6;
Хасково – 4;
Ямбол - 11.

Източник: Министерство на здравеопазването