Остава обаче изискването устата и носът да бъдат покрити при влизане в магазини и аптеки, както и в градския транспорт. Отпадат и ограниченията за туризъм в планините

България посрещна 1 май с 1555 установени случая на новия коронавирус, но след отварянето на градските паркове и градини постепенно започват да отпадат и други ограничения, въведени по време на извънредното положение.

Със затоплянето на времето носенето на маски на открито например вече не е задължително - но всички, които се намират на открити обществени места (вкл. паркове, улици, автобусни спирки), трябва "да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други хора да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата", се уточнява в заповедта на здравния министър.

Носенето на маска остава изискване за закритите обществени места, например магазини и аптеки, а също така в градския транспорт.

"Това искахме да го направим, но чакахме две неща - да се стопли времето, да започне слънцето да трепе вируса навънка, и второто нещо - повишават се знанията за лечението. Има някаква светлина за ваксините, не сме обаче големи оптимисти“, уточни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев.

Отпадането на маските не се отнася за медиците, които задължително трябва да носят такива предпазни средства. Това е както за тяхна сигурност, така и за пациентите, които лекуват, обобщи председателят на Националния оперативен щаб (НОЩ) ген. Венцислав Мутафчийски.

"В последните две седмици много неща се промениха. Правителството ще обяви отпускането на мерките, ние само даваме становище, когато ни бъде поискано… Първо ще бъдат облекчени онези, които са на открито, после отпускане на мерките в затворени помещения. Активно се обсъждат тези неща… Малко са страните в света с повече отпуснати мерки от нас", добави шефът на ВМА.

По думите му всяко разхлабване на мерките се обсъжда много внимателно, като първи ще отпадат ограниченията за навън - отваряне на планините, спортовете на открито, тренировки за групови спортове, но с определени условия и отстояния.

Междувременно, отново след консултации между правителството и НОЩ, с друга своя заповед министър Кирил Ананиев възложи на местните власти да създадат необходимата организация за възобновяване на туризма във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места.

Дотам все пак няма да пътува градски транспорт, лифтовете също няма да работят, затворени за посещения остават хижите и други туристически обекти.

Пред БНР столичният кмет Йорданка Фандъкова уточнява, че посещението на Витоша от неделя, 3 май, ще бъде възможно само при строга организация и спазване на противоепидемичните мерки. Екипи на Столичната община и Общинска полиция ще организират паркирането на автомобили от кв. Драгалевци до Морените и от кв. Бояна до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

Между 11 и 14 ч. пътищата ще бъдат затворени и планината няма да е достъпна с автомобил, а до паркинга на хижа "Алеко" ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

Забранено е да се седи по пейките и в беседките, които се намират в природния парк - "това е с оглед да не се докосват повърхности, които преди това са били докосвани от други хора", обяснява Фандъкова, а провеждането на пикник е позволено само за членовете на едно семейство.

Също в неделя се очаква да бъдат премахнати и ограничителните ленти в големите градски паркове, но се призовават гражданите да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка в тях.

Към началото на май с потвърден COVID-19 у нас са 317 пациенти на лечебни заведения, от които 43 са в интензивни отделения и клиники. Починалите са 68. 170 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. 

Половината заразени (725) са в София, а заради установените огнища на заразата областите Плевен и Видин са на второ и трето място със съответно 154 и 111 случая.

В световен мащаб заразените са вече близо 2,3 млн., като близо 1/3 от тях са в САЩ. Там са и 1/4 от жертвите, чийто общ брой наближава 250 хил.