Валежите за месеца обаче ще бъдат около нормата

Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160- 200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса.

Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Какво ще бъде времето през май 2020?

Тази годин се очаква средната майска температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, 15-16 градуса по Черноморието и във високите полета, а в планините - от 2 до 5 градуса по високите части над 2000 м надморска височина до 12-14 в по-ниските.

Най-ниските температури през месеца ще са между 3 и 8 градуса, а най-високите - между 28 и 33 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

В по-голямата част от страната месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 50 и 70 мм, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 мм, а в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 мм.

През първите дни от май температурите относително ще се понижат. Облачността ще е по-често значителна, около и след обяд - купеста и купесто-дъждовна. На много места в страната ще има краткотрайни валежи с гръмотевици.

В средата на първата десетдневка се очаква подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево, а купеста облачност ще се развива над планинските райони, като само на отделни места ще превали и прегърми.

В края на първата и началото на втората десетдневка отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от втората десетдневка температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове над планинските райони с развитие на купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми.

Към 17-18 май се очаква през страната да премине студен атмосферен фронт и много места ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, гръмотевични бури, дори градушки.

През третата десетдневка температурите ще се понижат и през повечето дни ще бъдат по-ниски от обичайните. Въздушната маса над страната ще е неустойчива. Слънчеви часове се очакват преди обяд, а след обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност, като на много места отново ще има краткотрайни интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 6,22 ч.. и залязва в 20,26 ч., а продължителността на деня е 14 часа и 40 минути. В края на месеца Слънцето вече ще изгрява в 5,52 ч. и ще залязва в 20,56 ч., като продължителността на деня нараства до 15 и половина часа.

Фазите на Луната през месеца са:
7 май - пълнолуние,
14 май - последна четвърт,
22 май - новолуние,
30 май - първа четвърт.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"