Маските или други средства, покриващи носа и устата (кърпи, шалове), са задължителни на обществените места у нас от Цветница до 26 април

След като в края на март постанови - а часове по-късно отмени, - задължително носене на защитни маски в рамките на борбата с разпространението на новия коронавирус, здравният министър Кирил Ананиев върна тази ограничителна мярка от Цветница, 12 април, до края на Светлата седмица, 26 април.

Така месец след началото на извънредното положение всички са задължени да ходят на закрити или открити обществени места с покрити нос и уста. В новата заповед на министър Ананиев обаче се допуска не само маска за лице (за еднократна или многократна употреба), но и други средства, покриващи носа и устата - вкл. кърпа или шал.

Ограничението важи в транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, на улиците и автобусните спирки и др.). Обществени са също така местата и пространствата, които са свободно достъпни и/или предназначени за обществено ползване, както и местата, където се предоставят обществени услуги, напомнят от ведомството на Ананиев.

Виж още: Бил Гейтс: Едрата шарка може да е много по-опасно оръжие от атомната бомба

Основният начин за предпазване от COVID-19 е спазването на висока лична хигиена и физическа дистанция, но при безсимптомното протичане на заболяването посещението на обществени места обаче предполага повишен риск от заразяване - дори и при спазване на изискванията за дистанция между хората, , напомнят от Министерството на здравеопазването (МЗ).

С носенето на маска болният без симптоми би предпазил околните, а когато го правят здрави хора, това способства за предпазване и при контакт със заразени повърхности, категорични са експертите. Още в началото на месеца се реши държавата да закупи 1 млн. маски, които ще раздаде на социалнослаби граждани чрез поделенията на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Според Закона за здравето към обществените места се числят "всички места, които са обществено достъпни и/или предназначени за обществено ползване (без оглед на собствеността или правото на достъп)", вкл. и:

- плувни басейни, плажове и места за къпане;
- спортни обекти - стадиони, спортни зали, игрални площадки, фитнес центрове и зали;
- театри, киносалони, концертни зали, читалища, компютърни и интернет зали, игрални зали;
- бръснарски, фризьорски и козметични салони, солариуми, ателиета за татуировки и поставяне на обици и други подобни изделия на различни части на тялото, уелнес, таласотерапевтични, СПА и балнеолечебни (медикъл СПА) центрове, обществени бани, перални, сауни, обществени тоалетни;
- гробищни паркове;
- железопътни гари, летища, пристанища, автогари, метростанции;
- специализирани институции за предоставяне на социални услуги: домове за деца, домове за възрастни хора с увреждания, социалните учебно-професионални центрове, домове за стари хора, приюти и центрове за временно настаняване;
- детски ясли и градини и заведения за социални услуги за деца и ученици, училища и висши училища, ученически и студентски общежития, школи - музикални, езикови, спортни, бази за детски и ученически отдих и туризъм, и центрове за работа с деца;
- лечебни и здравни заведения, здравни кабинети и обектите, в които се прилагат неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве;
- аптеки (вкл. селскостопански), дрогерии и оптики;
- търговските обекти по смисъла на § 1, т. 41 от допълнителните разпоредби на Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), т.е. "всяко място, помещение или съоръжение (например: маси, сергии и др. подобни) на открито или под навеси, във или от което се извършват продажби на стоки или услуги, независимо че помещението или съоръжението може да служи същевременно и за други цели (напр. офис, жилище или др. подобни), да е част от притежаван недвижим имот (напр. гараж, мазе, стая или др. подобни) или да е производствен склад или превозно средство, от което се извършват продажби";
- места за настаняване, заведения за хранене и развлечения, заведения за хранене, прилежащи към туристически хижи по смисъла на чл. 3, ал. 2, т. 1, 2 и 3 от Закона за туризма;
- предприятия за производство, съхраняване и търговия с храни, заведенията за хранене и развлечения, както и заведения за хранене, прилежащи към туристически хижи: туристически столови, туристически бюфети и туристически столови със сервитьорско обслужване;
- сградите, до които всяко лице има достъп, вкл. и административните учреждения и други сгради, в които се обслужват или имат достъп гражданите;
- асансьорите и стълбищните клетки на всички видове сгради и др.;
- транспортни средства за обществен превоз: влакове, самолети, кораби, автобуси, трамваи, тролейбуси, метровлакове, микробуси на маршрутни таксиметрови линии, пътнически таксиметрови автомобили и транспортни средства със специално предназначение - санитарни автомобили за болни;
- площадките за игра.

Преди време на един от редовните си брифинги шефът на националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски демонстрира собственоръчно ушита маска от подръчни материали: марля на три ката и два ластика. След първата заповед на министъра по темата пък обясни, че задължителното носене на маска отдалечава въвеждането на други, по-рестриктивни мерки.

"Знаете, че има противоречиви версии за носенето на маски. СЗО по-скоро не препоръчва носенето на маски от здрави лица. Основните източници, които ползваме за въвеждането на мерки, са Китай, Южна Корея, Израел и някои други големи държави", коментира тогава ген. Мутафчийски, цитиран от Нова телевизия.

“Вие сте забелязали, че ние не измисляме никакви неща, които не са следствие на добри практики, установени в света. Основните източници, които ползваме, за да налагаме или втвърдяваме мерки, са Китай, Корея, Израел и големите държави партньори в ЕС", категоричен беше началникът на Военномедицинска академия (ВМА).  

Освен фабрично произведените, които отново могат да се намерят по аптеките, предпазни маски от плат (100% памук или със съдържание на полиестер) вече се продават масово и в магазините за облекло на цена около 4 лв., която варира според това дали са еднопластови, дву- и дори четирипластови. 

От Световната здравна организация (СЗО) обаче изрично подчертават, че обикновените памучни маски са абсолютно неподходящи за защита от коронавируса, предупреждава "Дойче веле".

Пред сп. "Фокус" германска фармацевтка твърди, че макар клиентите да са готови да плащат свръхвисоки цени за предлаганите защитни маски, никой от производителите им не гарантира, че те са подходящи и за защита от вируси. Тя и колегите й обяснявали това, но купувачите не се интересували от рационални аргументи - искали защитните маски, независимо от това колко висока е цената им.

И от института "Роберт Кох" се съмняват в предпазващото действие на маските. Експертите от института препоръчват носенето на такива маски само на медицинския персонал.

За здравите хора маските в делника са безсмислени, смята и председателят на Германското дружество по инфектология Бернд Залцбергер. А според СЗО носенето на маска може да създаде измамно чувство за сигурност, покрай което да се пренебрегнат основни предпазни мерки като миенето на ръцете.

Към 11 април потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб са 661. От тях 230 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, а 35 са в интензивни отделения и клиники. Починалите са 28.

371 от заразените са мъже, а 290 - жени. В София са мнозинството случаи - 395. Разпределението по останалите области е, както следва:

Благоевград – 18;
Бургас – 26;
Варна – 24;
Велико Търново – 9;
Видин – 2;
Враца – 2;
Габрово – 2;
Добрич – 12;
Кърджали – 12;
Кюстендил – 15;
Ловеч – 2;
Монтана – 18;
Пазарджик – 14;
Перник – 8;
Плевен – 9;
Пловдив – 33;
Русе – 5;
Силистра – 2;
Сливен – 11;
Смолян – 17;
Стара Загора – 15;
Хасково – 6;
Шумен – 4.