Първоначално противоепидемичните мерки, въведени заедно с извънредното положение, бяха със срок до 29 март

По-добре да има опашки от коли на КПП-тата, отколкото кервани с военни камиони, изнасящи трупове, коментира шефът на националния оперативен щаб за противодействие на COVID-19 ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос относно недоволството на граждани от пропускателния режим на входовете и изходите на областните градове, въведен от изминалия уикенд.

Междувременно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев облекчи преминаването през входно-изходните пътища. В новата му заповед от четвъртък, 26 март, се посочва, че през контролно-пропускателните пунктове се пропуска преминаването на лица само в случай на неотложност на пътуването, наложено от:

- полагане на труд в населеното място;
- здравословни причини на пътуващия или на негови близки;
- завръщане на настоящ или постоянен адрес, или на адрес, на който пътуващият временно пребивава (когато е различен от неговия постоянен или настоящ адрес);
- необходимост от полагане на грижи за роднини или близки, когато населеното място, в което живеят те, е различно от постоянния или настоящ адрес на пътуващия;
- необходимост от снабдяване за себе си или лица, за които пътуващият полага грижа, със стоки от първа необходимост, когато в населеното място по техния постоянен или настоящ адрес няьма търговски обекти или аптеки, откъдето да се снабдят с тези стоки.

Обстоятелствата за преминаването през КПП-тата се удостоверяват със:

- служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта;
- медицински документ;
- документ за самоличност;
- декларация от лицето за вида на причината, поради която се налага пътуването.

Заповедта на здравния министър указва, че водачите и пътниците в товарни автомобили и автомобили, с които се осъществява охрана на ценни пратки и товари (инкасо автомобили), представят само документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта.

След представяне на документ за самоличност и служебна бележка от работодателя или служебен документ - карта, с приоритет през установените КПП се пропускат служители:

- на хранителни вериги и аптеки;
- осъществяващи доставки на хранителни продукти и лекарства;
- в стратегически обекти по смисъла на Постановление №181 на Министерския съвет от 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност;
- на ВИК, електроснабдителните и топлоснабдителните дружества;
- извършващи неотложни ремонтни и/или аварийни дейности.

С приоритет през КПП-тата се пропускат и превозни средства със специален режим на движение, както и лицата, нуждаещи се от спешна медицинска помощ.

Мерките са в сила до изричната им отмяна. Министър Ананиев издаде и друга заповед, с която удължи до 12 април първоначалните противоепидемични ограничения, въведени заедно с извънредното положение до 29 март.

Разпоредбата допълва, че в големите търговски центрове (молове), освен хранителните магазини, аптеките, банковите и застрахователните офиси, се допуска да работят и доставчиците на платежни услуги, но отново при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, вкл. дезинфекция, проветряване и инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала, осигуряване на лични предпазни средства и недопускане до работа на служители с прояви на остри заразни заболявания.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова напомни, че така затворени остават:

- яслите, детските градини и училища;
- кина, театри, музеи, концертни зали;
- зали за фитнес и спорт;
- дискотеки, барове, питейни заведения, увеселителни и игрални зали;
- ресторанти, заведения за бързо хранене и кафе-сладкарници. Не се допуска консумация на място, но остава възможността да работят за доставки до вкъщи.

Освен това всички лични карти и шофьорски книжки, които изтичат между 13 март и 31 октомври т.г., автоматично се удължават с шест месеца, но ще са валидни само в България. Паспортните служби продължават да работят, а целта на мярката е да не се стига до струпване на хора, поясни Фандъкова.

От националния оперативен щаб пък настояха под 14-дневна карантина да бъдат поставяни всички пристигащи в страната българи и чужденци. 

21 са новооткритите заразени с новия коронавирус у нас през последното денонощие, което общият брой на потвърдените случаи в България стана 264. Излекувани от COVID-19 са вече деветима.

От Министерството на здравеопазването започнаха и DMS кампания в подкрепа на българските медици, работещи в условията на пандемията. Поставената цел е да бъдат събрани 5 млн. лева.

Сънародниците ни, които имат тази финансова възможност, се призовават да бъдат солидарни и да се включат в инициативата, дарявайки 1 лв. (от който не се удържа ДДС) чрез изпращането на SMS с текст DMS SOLIDARNOST на кратък номер 17777 за трите мобилни оператора.

С направените дарения ще бъдат закупени необходима на лекарите специализирана медицинска апаратура и техника, лични предпазни средства с най-висок защитен клас, както и всичко друго, от което спешно се нуждаят болниците в условията на разпространяващата се коронавирусна инфекция.

Източник: МЗ