Само възрастни хора ще пазаруват между 8,30 и 10,30 ч.; без паркове, градинки, детски и спортни площадки; МВР спира достъпа до и от областните градове; парламентът прие специално законодателство за извънредното положение

На хората до 60-годишна възраст се забранява да посещават хранителни магазини и аптеки всеки ден в интервала от 8,30 до 10,30 ч. Мерките се въвеждат от държавата, за да гарантира, че пенсионерите могат да се снабдят с продукти и лекарства, без да се излагат излишно на риск от заразяване с новия коронавирус, който е по-опасен при напреднала възраст.

С поредната ограничителна заповед на здравния министър Кирил Ананиев от събота, 21 март, бяха преустановени посещенията на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити обществени места. Столичната община спря транспорта до природния парк Витоша, а паркът Врана затвори за посетители.

Здравният министър все пак уточни, че хората, които искат да разходят домашните си любимци, ще бъдат допускани до установените за това места - но за ограничен период от време.

През уикенда, когато броят на заразените с COVID-19 у нас достигна 186 души, а глобално надхвърли 300 хил., другата нова и драстична ограничителна мярка ангажира МВР да постави контролно-пропускателни пунктове на входа и изхода от областните градове.

Полицейските патрули проверяват целта на пътуване, като се допуска преминаване само при неотложност: работа в населеното място, здравословни причини, завръщане на настоящия или постоянния адрес. Това трябва да се удостоверява документално, например със служебна бележка от работодателя, медицински листове или попълнена бланка на декларация, предоставена от вътрешното ведомство

Седмица след въвеждането на извънредното положение от 13 март Народното събрание гласува на второ четене и специално законодателство, с което се уреждат редица въпроси, произтичащи от пропагандираното "социално дистанциране" - т.нар. Закон за мерките и действията по време на извънредното положение.

По преценка на кметовете в общините - и при доказана необходимост например, - полагането на общественополезен труд от безработните, регистрирани в бюрата по труда, може да включва извършване на дезинфекция.

За времето на извънредното положение отпада изискването семейните помощи да се получават само ако детето редовно посещава градина или училище. 

При второто четене не бяха приети предложенията за наказания срещу медици, които откажат помощ на болен по време на епидемия, пандемия или извънредно положение.

Парламентът прие лишаване от свобода от една до три години и глоба от 5000 до 10 хил. лв. за спекула с цените на стоките по време на извънредно положение. Досега Наказателният кодекс (НК) предвиждаше този, който продаде стока на завишена цена, да се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба от 100 до 300 лева. 

Депутатите все пак не приеха предложението на БСП наказанието за повторно нарушение да е затвор до пет години и имуществена санкция за стопанския субект в размер на 10% от годишния оборот.

Според друго изменение който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, или невярна информация за разпространението на заразна болест, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от 1000 до 10 хил. лева.

До момента санкцията за подобно провинение беше до две години затвор, припомня БНР. Ако пък от деянието са настъпили значителни вредни последици, наказанието ще е лишаване от свобода до пет години и глоба, която беше завишена - от 10 хил. до 50 хил. лева.

Още в неделя, 22 март, обаче президентът Румен Радев обаче обяви, че налага частично вето върху някои постановки в закона, като предупреди:

"Кредитът на доверие, който управляващите получиха, трябва да се използва рационално, а не да е прелюдия към безконтролно упражняване на властта. Липсата на кадри, на оборудване и капацитет в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с крайно рестриктивни мерки, които засилват напрежението и самата криза, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги.

Законът атакува последните остатъци от свободата на словото. Няма дефиниция за невярна информация, затова пък българите ги грозят тежки глоби и затвор. Експертите, журналистите и гражданите ще бъдат принудени да си налагат автоцензура и то в условията на динамична промяна на разбирането ни за пандемията, за нейното възприемане и за необходимостта от алтернативни позиции. Тази норма може да бъде употребена за интерпретиране на всяко неудобно свободомислие. И още нещо важно - според приетия закон това ограничение остава и след изтичане на извънредното положение.

Според държавния глава не само по света, но и у нас протичат паралелно две кризи: "Първата е здравната криза, породена от коронавируса, втората е икономическа и социална, породена от мерките за борба срещу вируса. Икономическата криза засега се пренебрегва, тя е на втори план, но тя хвърля стотици хиляди българи в трудна битка за оцеляване. Те имат нужда не от заплахи, а от подкрепа.

Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашият бюджет са по-скромни, но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи.

Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни, затова правителството следва неотложно да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите.

Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства - руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки, но те, от своя страна, не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки.

Така предложеният модел за борба със спекулата на практика прави невъзможен вносът на животоспасяващи лекарства и продукти, чиято цена на международния пазар се повишава", категоричен беше Радев в изявлението си от "Дондуков" 2. 

Като върховен главнокомандващ той подкрепи ангажирането на въоръжените сили в моменти на тежки изпитания, но призова да се търси максимален консенсус между всички отговорни институции с цел минимизиране на риска от злоупотреба със сила и да не се игнорира неговата роля за сметка на изпълнителната власт.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава. В днешното изпитание е важна отговорността на всеки един: ограничаването на контактите, личната хигиена, предпазните средства и обществената солидарност, особено с акцент за опазване на възрастните хора", заключи президентът и призова правителството да побърза с още мерки в подкрепа на най-слабите и засегнатите, и то конкретни и адекватни.

Премиерът Бойко Борисов му отговори веднага с брифинг на "Дондуков" 2: 

В петък, 20 март, парламентът реши още в условията на извънредно положение да отпадат изискванията за обществени поръчки при покупка на хигиенни материали, дезинфектанти, лични предпазни средства и медицинска апаратура.

Предвижда се разпоредбите на закона за обществените поръчки да не се прилагат също при закупуване на медицински изделия, медицинска и лабораторна апаратура, необходима за диагностика и лечение на заразените пациенти.

Аптеките ще могат да отпускат лекарства за хронично болните само с рецептурна книжка, без рецепта от личния лекар, само съгласно данните в книжката за предходните месеци и по ред, определен от НЗОК. Действието на приетата мярка ще продължи до два месеца след отмяната на извънредното положение.

Народното събрание даде и правомощия на министъра на здравеопазването да забранява износа на лекарствени продукти в хуманната медицина. Предвидени са и санкции за нарушителите. При първоначално нарушение се налага 10 хил. лв. глоба и 50 хил. лв. имуществена санкция, а при рецидив наказанията скачат двойно.

Здравният министър Кирил Ананиев веднага се възползва от дадените му правомощи, за да забрани страната ни да изнася лекарства на хининова основа. Междувременно бизнесменът Кирил Домусчиев, който е сред известните личности, диагностицирани с коронавирус, направи дарение от 5000 теста за COVID-19 и медикаменти.

"Оказа се, че в България има резерви на хининови препарати, и то в не малки количества - 35 хил. пълни дози за лечение, т.е. за 35 000 души. Имаме възможности за производство на още. Понеже нашите фармацевтични фирми, които ги произвеждат, ги готвят за износ към Русия и Украйна, министърът на здравеопазването издаде заповед за забрана на този износ", поясни шефът на ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб за борба с разпространението на коронавируса. И допълни:

"От една седмица се водят разговори с фирми, които се занимават с дистрибуция на лекарства за намирането на хининовия препарат, с който китайските лекари лекуват коронавирус. Той се произвежда в Европа само във Франция - около 1 млн. дози месечно. При това търсене ще има затруднения, но ние имаме и резерви. Упълномощен съм от г-н Домусчиев да кажа, че всичките налични лекарства, които неговите подчинени са намерили, са изкупени от него и ще бъдат дарени на Министерството на здравеопазването. А парите за тестовете вече са преведени. Отправям благодарност за всичко това."

 

Източник: МЗ, БНР, Нова телевизия