Здравният министър Кирил Ананиев разпореди за две седмици да спрат посещенията в заведения и търговски центрове - с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите, банкови и застрахователни офиси

След като у нас бяха установени общо 23 случая на новия коронавирус, в петък, 13 март, Народното събрание реши в страната да бъде обявено едномесечно извънредно положение.

Предложението за тази крайна мярка дойде от Министерския съвет, който се събра на спешно заседание в четвъртък и изслуша препоръките на Националния оперативен щаб за още по-строги действия срещу разпространението на COVID-19.

След установяването на първите четири случаи с новия коронавирус, за по-малко от седмица броят на заразените нарасна до 30, като само в петък бяха открити седем. Близо половината са от кръга на 66-годишната жена от област Монтана, която почина в "Пирогов" на 11 март, когато Световната здравна организация (СЗО) обяви глобална пандемия.

В света нещата се развиват доста динамично, особено в Европа, където все още няма тенденция дори за задържане на броя на случаите, коментираха от националния щаб в петък сутринта. Към 13 март случаите в глобален мащаб са 138 хил., като повече от половината са се възстановили, а над 5000 са починали. Само за денонощие новоустановените са били 8389.

Извън Китай, където за ден са регистрирани рекордно малко случаи (21), най-много заразени има в Италия (15 хил. случая) и Иран (10 хил.). В Северна Корея са близо 8000 случая. От големите държави в Европа с над 3000 случая е Испания, следвана от Франция и Германия. В САЩ има 1700 случая.

До 29 март, неделя, се преустановяват посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и големи търговски центрове (молове) - с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях, разпореди здравният министър Кирил Ананиев в нарочна заповед.

Текстът, който ограничаваше всякаква търговска дейност извън магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите, претърпя редакция, за да омекоти удара върху малкия и среден бизнес. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване например се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания - което е условие и за продължаване и на всички търговски дейности, които не са упоменати по-горе.

Прекратява се провеждането на всякакъв вид масови мероприятия, вкл. спортни, културно-развлекателни и научни (кина, театри, концерти, музеи, конференции, симпозиуми, спортни и СПА-центрове, фитнес зали и други).

Противоепидемичните мерки за тези две седмици във връзка с разпространението на COVID-19 у нас включват затваряне на детските ясли и детските градини, училищата, университетите и други обучителни институции и организации. 

Освен учебният процес, се преустановяват всички извънкласни мероприятия: занимални, клубове, зелени училища, екскурзии, а също така всички групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Според заповедта на министъра всички работодатели, в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност, следва да въведат дистанционна форма на работа за служителите си.

Когато това е невъзможно, работодателите трябва да организират засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число: филтър, дезинфекция и проветряване плюс инструктаж за спазване на лична хигиена от персонала, като не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания.

Във всички лечебни заведения се прекратяват детските и женските консултации, профилактичните прегледи и имунизациите, приемът и провеждането на планови операции, вкл. присаждането на органи от живи и трупни донори, както и свижданията.

В София, освен редица културни институции като театри кина и галерии, се затварят още всички периодични и временни пазари. Продължава и дезинфекцията на градския транспорт, а нощният транспорт се преустановява.

Осигурява се и допълнително финансиране за столичната Втора градска болница, определена да бъде преструктурирана в инфекциозна с капацитет до 50 легла.

У нас болничните легла са общо 53 173, от тях 2063 за интензивно лечение, като осигуреността ни с болнични легла (759,6 на всеки 100 хил. души) е над средната за ЕС, която е 504,3 на 100 хил., напомня статистиката. За сравнение - по този показател Германия заема първо място в ЕС (с 800,2 легла на 100 хил. души), а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222,5 на 100 хил.

Същевременно България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616,8 на всеки 100 хил. души от населението, като дори Германия се нарежда след нас с 601,5 на 100 хил., а в целия ЕС числеността по този показател е 372,2 на 100 хил.

Клиниките за интензивно лечение са 21, от които 20 по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 - за анестезиология и интензивно лечение.

Освен извънредното положение, Народното събрание гласува единодушно по-строги санкции при неспазване на карантина, информира БНР.

Промените в Закона за здравето предвиждат глоба до 5000 лева за болни и контактни лица при отказ от изолация. Забранява се влизане на граждани от други държави в случай на обявено бедствено положение.

Окончателните промени в Наказателния кодекс пък предвиждат до три години затвор и глоба от 1000 до 3000 лева. В условията на извънредно положение, свързано със смъртни случаи, при нарушаване на карантина, се предвиждат затвор до пет години и глоба между 10 хил. и 50 хил. лева.

"Смятаме, че с така увеличените санкции ще дадем възможност на всички хора, вкл. тези, които са заразени, да спазват нормативната база. Да имат отговорността да пазят всички околни, защото смятам, че само така, с отговорно поведение, бихме могли да се справим с тази криза", обясни председателката на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ).

Източник: Министерски съвет, Министерство на здравеопазването, БНР