С мор от бедност не се спасява от този вирус, предупреди президентът Румен Радев, след като заедно с премиера Бойко Борисов обсъдиха действията за борба с разпространението на COVID-19, от който у нас са заразени 50 души

По 1000 лева допълнително месечно възнаграждение за медицинския персонал, ангажиран в борбата с коронавируса у нас - лекари, медсестри, лаборанти, санитари, служители на регионалните здравни инспекции (РЗИ) и центровете за спешна помощ, се осигурява в извънредната ситуация.

Средствата за това няма да натоварят бюджета, а ще дойдат от препрограмиране на европейските оперативни програми, оповести на извънреден брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев.

Става дума за ОП "Развитие на човешките ресурси", по която ще бъдат заделени 20 млн. лева. Те ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, подобряване на работната среда, оборудване, обзавеждане, консумативи, транспорт, а също така за преодоляване на стреса у служителите.

Глобалната пандемия от COVID-19 само за седмица от установяването на първите заразени вече взе две жертви у нас. Още 50 случаи има регистрирани в София, Плевен, Габрово, а вече и във Варна.

За допълнителното материално стимулиране беше съобщено по-рано в неделя от премиера Бойко Борисов след среща с президента Румен Радев в присъствието на шефа на Военномедицинска академия (ВМА) ген.-майор Венцислав Мутафчийски, който оглавява Националния оперативен щаб срещу разпространението на COVID-19.

"Нека изразим своето уважение и подкрепа към българските лекари и медицински сестри, към всички специалисти, върху които ляга основната тежест на тази битка. Нашето оцеляване зависи от техния професионализъм, нравственост, техническо обезпечаване, социална сигурност и спокойствие - и това трябва да бъде неотменим ангажимент на държавата", заяви държавният глава.

Министър-председателят обаче подчерта, че много внимателно трябва да се следят резервите на държавата, защото: "На първо място трябва да мислим за пенсиите, за заплатите на лекарите, заплатите на армията, на полицията, на всички, които осъществяват в момента със своята дейност реда и сигурността, и здравето..."

Той напомни, че от криза не се излиза по-богат:

"От подобна криза щетите, които се нанасят на икономиката, на населението, са в цял свят - и както виждате, нито една държава в момента не е предложила конкретна мярка. Това е поради причината, че докторите не могат да кажат за колко време ще се справим... И затова всеки лев го пресмятаме за дълъг период от време, за да можем действително да защитим държавата... Държавата, нейното функциониране, идва от данъците. В икономиката, когато не се плащат данъци, след това няма как да се плащат заплати и пенсии - двете неща са много свързани."

Президентът, от своя страна, призова да осъзнаем необходимостта от гражданска отговорност и обществена солидарност:

"В този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справянето с криза от такъв характер изисква високо съзнание на всеки от нас. Строгите мерки ще бъдат от полза само ако всеки осъзнае техния смисъл и своето място и участие в борбата с коронавируса.

Извънредното положение е с едномесечен срок и аз го приемам като временна мярка - въпреки критиките си към начина, по който беше въведено, и последствията, които предизвика, но моят призив е да не се поддаваме на паниката. Българските институции работят във форсмажор и трябва да проявяваме разбиране към техните усилия. В интерес на всички ни е да изпълняваме стриктно ограничителните мерки и указанията на властите."

Той обаче бе категоричен, че тези действия на властите са животоспасяващи, "но само с ограничения, забрани и наказания ние не можем да излезем от тази криза като пълноценно и истински здраво общество".

По думите му тъй като "здравната криза поражда сътресение в икономиката и социалната система, като поставя на изпитание малкия и средния бизнес, работещи, които имат малки деца и възрастни родители, които разчитат на техните доходи, губят работа или са в неплатен отпуск... българското правителство следва да предложи механизми за подпомагане на най-засегнатите от ограничителните мерки".

Ресурсите в държавата са ограничени, но в такава ситуация аз очаквам и правителството в спешен порядък да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети, да се търси активната помощ и съдействие на ЕС, така че да могат да бъдат подпомогнати най-засегнатите, защото с мор от бедност не се спасява от този вирус, каза още Радев.

Според него именно в такава ситуация държавата трябва да помогне на най-слабите, а младите трябва да помогнат на старите.

От кабинета реагираха веднага - финансовият министър Владислав Горанов обяви, че онези работодатели, които са в невъзможност да запазят заетостта на своите служители в ситуацията на едномесечното извънредно положение, ще получат шанс да съхранят персонала си.

Чрез подкрепа от Българската банка за развитие (ББР) и претрансформиране на осигурителния риск за безработица доказано засегнатите от намаленото потребление и временното затваряне на тяхната дейност могат да кандидатстват за субсидиране на 60% от възнагражденията на техните служители за един месец - на колкото се равнява и месечната помощ за безработица след съкращение.

"Ако подобни кризи се задълбочат, ролята на бюджета - и на държавата - ще бъде да гарантира основните функции и изплащането на разходите, свързани със здравеопазване, функционирането на системите за сигурност. Не трябва с лека ръка всички резерви да бъдат изхарчени за месец-два", напомни обаче министърът на финансите, цитиран от БНР.

Сред предложенията му са още удължаване до 30 юни на срока за годишно счетоводно приключване и представяне на годишните финансови отчети и декларациите по Закона за корпоративното подоходно облагане, както и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка.

Ще си преоценим приоритетите за големи инвестиционни проекти, вкл. и за въоръжените сили, увери още Горанов, визирайки поръчката за американските изтребители "Ф-16", за които страната ни предплати 2,2 млрд. лева.

Допълнителни 20 млн. лева по европейската програма "Развитие на човешките ресурси" се предоставят на разположение на общините, за да подкрепят и разширят обхвата на съществуващата в момента патронажна грижа, обеща и социалният министър Деница Сачева. Към момента мрежата на домашния патронаж обхваща около 43 хил. потребители, като идеята е тя да се разшири към хора с увреждания, както и към поставени под карантина.

Междувременно от 18 март, сряда, се прекратяват полетите от и за Италия и Испания, а всички, които се завърнат през този период у нас, ще бъдат поставени под карантина, предупреди транспортният министър Росен Желязков. С "България еър" е договорено да осъществяват извънреден превоз след този срок, ако има наши сънародници, които желаят да се приберат в родината.

Въпреки спада в пътникопотока разписанието на влаковете засега няма да се разрежда, за да се даде възможност за придвижване в среда с голямо човекоотстояние. В същото време, след като се разбра, че първият заразен с коронавирус във Варна е използвал жп транспорт, от превозвача призоваха своине клиенти да не предприемат пътуване при съществуващи здравословни проблеми или забелязани симптоми на дискомфорт.

Забранени са посещенията в затворите и извеждането на лишените от свобода на външни обекти, съобщи от своя страна правосъдният министър Данаил Кирилов. Ограничават се нотариалните удостоверявания, освен спешните заверки.

За срока на извънредното положение следва да се прекратят и всички обявени процедури по публична продан и влизане във владение, обявени от държавните съдебни изпълнители и частните съдебни изпълнители.

Шефът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" гл. комисар Николай Николов застава начело и на новосъздадения логистично-координационен център, чиято цел е да обезпечи по най-бърз начин поръчването, произвеждането и разпределението на необходимите количества защитни материали и оборудване.