66-годишната жена, настанена със съпруга си в института за спешна помощ "Пирогов", беше в тежко състояние и почина ден след хоспитализирането си. Междувременно беше регистриран и седми заразен с COVID-19 у нас - лекарка

Новият коронавирус вече не само е в София, но взе и смъртен случай - 66-годишната жена, която беше на командно дишане в "Пирогов". Тя почина в сряда следобед, ден след като бе хоспитализирана в института за спешна помощ с тежка двустранна пневмония. Пациентката е имала хронични сърдечни проблеми и претърпяна сърдечна операция, съобщиха от здравното заведение. 

Екипът на института за спешна помощ продължава да се бори за живота на 74-годишния й съпруг, който също беше диагностициран с COVID-19. Той е дошъл сам в болницата и не е бил в други лечебни заведения, съобщиха от Националния оперативен щаб.

Вече са взети проби и от останалите членове на семейството. Възрастната двойка е от село Василовци, община Брусарци. От началото на този месец двамата били в София, на гости на сина си, който работи като ръководител движение на столичната гара "Илиянци". Неговата проба е била отрицателна.

Междувременно страната ни регистрира и седми заразен - 62-годишна лекарка, която се е завърнала преди няколко дни с грипоподобни симптоми от два медицински конгреса в чужбина: Великобритания и Испания.

Постъпила е във ВМА, но не е в тежко състояние. Тя не е контактувала с пациенти у нас - всъщност последното й посещение на работното място е на 22 февруари.

Виж още: Първите болни с коронавирус у нас - в Плевен и Габрово

Заболяването от COVID-19 вече може да бъде характеризирано като пандемия, категоричен беше шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Адханом Гебрейесус, който напомни, че никога по-рано не сме били свидетели на пандемия, предизвикана от коронавирус.

"Всички европейски лидери признават, че няма правилните решения все още, няма правилните препоръки, всичко е въпрос на търсене. Експертите се опират на предишни опити с предишни епидемии с коронавирусни инфекции… Трябва да опазим рисковите си групи", предупреди на поредния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски и оповести нови мерки срещу разпространението на новия коронавирус, приети от Съвета по сигурността към Министерския съвет.

В области без потвърдени случаи на болни от коронавирус:

- учебните занятия и заниманията в детските заведения се провеждат при засилени хигиенно-противоепидемични мерки. Учениците, децата и персоналът с грипоподобна симптоматика следва да бъдат освобождавани и незабавно насочвани за консултация с личен лекар. Необходима е повишена бдителност.

- при културни, спортни и други масови прояви на закрито да се ограничи до 250 души, като се осигури по един метър минимално разстояние между присъстващите или по едно празно седящо място.

В области с потвърдени случаи на болни от коронавирус:

- отменянето на занятията в учебни заведения и посещенията в детски градини и ясли да се прилага на конкретни места, като при констатиран случай на коронавирус се преустановят за 14-дневен срок. Забранява се провеждането на масови мероприятия и се отменят всички научни прояви.

- забранява се посещението на външни лица в домове за социални услуги, за възрастни хора, за деца.

- при невъзможност за отлагане или пренасрочване на спортни събития те ще се провеждат без публика.

Придвижване се препоръчва само по трудови, служебни, здравословни или неотложни причини. Това не значи блокиране на градовете, а да се избягва ненужното ходене из града, като производството, икономиката, работата на администрацията не трябва да спират, съветват от щаба.

Въпреки това в София грипната ваканция беше удължена до 15 март, но не заради коронавируса, а заради повишената заболеваемост от грип тип "Б". Детските градини и ясли продължават да работят при засилен контрол на входа както за малчуганите, така и за персонала.

На национално ниво грипната ваканция трябваше да приключи тази сряда, 11 март, но редица области (Ловеч, Велико Търново, Враца, Пловдив, Русе, Перник) и общини също взеха решение за удължаването й.