Декорирането на дома винаги носи огромно удоволствие, но понякога ни е трудно да решим какво точно украса да изберем, така че да се получи най-сполучливият дизайн.

За всички колебаещи се решихме да предложим няколко свежи идеи, от които да почерпите вдъхновение. Не е задължително да гледате на тях като на точни модели, по-скоро имаме за цел да провокираме въображението ви и да ви помогнем да достигнете по-лесно до най-доброто решение.

Боядисай стената в ярък цвят

В модерните жилища, проектирани в духа на минимализма, много често интериорът страда от липсата на цвят. За да добавите повече артистичност към вашия декор, може да заложите на един изпитан метод – боядисване на една от стените в ярък, наситен цвят. Той винаги работи отлично и е в състояние да промени на момента атмосферата в стаята. Можете да използвате любимия си цвят или да се съобразите със съветите на психолозите. Така например, ако изберете някой от топлите цветове в жълто-оранжевата гама, това ще се отрази чудесно на вашата психика. Неслучайно точно тези тонове са наричани "цветове на щастието". Друг подходящ избор е яркото червено. То, от своя страна, въздейства възбуждащо на нервната система и е чудесен начин да се избавите от меланхолията.

Закачи шапките си

Чудите се къде да съхранявате шапките си? Отговорът е много лесен – превърнете ги в част от артистичния си домашен декор. Закачалки, монтирани на различни нива на стената, ще свършат чудесна работа. Освен че ще решите проблема с измачкването им, ще създадете и един изключително оригинален, цветен и жизнерадостен декор. Ако желаете, можете да подсилите ефекта с кокетна масичка до аранжираната стена, върху която да поставите саксия с изкуствено или естествено цвете, както и всякаква друга подходяща украса.

Постави географска скреч карта

Един много приятен начин да внесете повече разнообразие в интериора е да окачите географска скреч карта на стената. Такъв декор е особено подходящ и за детската стая. Съществуват прекрасни модели скреч карти, сред които скреч карта на света, скреч карта на България, както и скреч карта на Европа. Те ще бъдат не само уникална декорация на стаята, но и ще окажат силен образователен ефект, тъй като провокират у децата интерес към опознаване на родината и света. Така всеки път, когато вашето дете погледне към стената, то може да научи по нещо повече за всяка една от държавите или местата, които си струва да бъдат посетени в България. И неусетно, под формата на забавление, вашият наследник ще придобие сериозни географски познания, с които да впечатли не само своите приятели, но и учителите си, превръщайки се в истинска гордост за своите родители.

Създай галерия на стената

Един от най-атрактивните начини да направите дома си по-забележителен и различен е да си подредите малка галерия от снимки, постери или картини на стената. Това могат да бъдат изображения на най-различна тематика – портрети на любими хора, снимки от последното ви пътешествие, а също така и собственоръчно направени цветни пана. Съществуват различни начини на подредба – в няколко хоризонтални реда или пък вертикално, както и имитация на хаотично разположение. За да прецените как би изглеждало най-добре, може да ги закрепите временно в различни конфигурации и така да достигнете до варианта, който ви харесва най-много.

Покажи характер с интересен текстил

Освен на облицовките и плотовете в дома, трябва да обърнете внимание и на текстила. Става въпрос за различни дамаски, покривки, килими, пердета и всякакъв друг вид домашен текстил, който използвате. Интересните текстури, издържани в ярки и живи цветове, със сигурност ще подобрят много атмосферата и ще зададат правилното настроение във вашия дом. За зимните месеци са много подходящи пухкавите материи, а през лятото е по-добре да използвате леки и ефирни тъкани. Възглавнички с необичайна форма, артистични покривала в цветовете на дъгата, красив килим с уникални шарки – всяка идея е добре дошла!

Заложи на огледала

Огледалата играят много важна роля във всяко жилище. Те придават на интериора повече ефирност, правят пространството да изглежда по-просторно и светло, защото отразяват светлината и така увеличават нейното благотворно въздействие. Колкото повече огледала има в една стая, толкова по-голяма и приветлива изглежда тя. Съществуват страхотни декоративни опции, които ще ви очароват със своята неповторимост – огледала с инкрустирани с камъни рамки, модулни огледала, огледала в геометрични форми и още много други варианти, с които да разкрасите вашето жилище.

Направи черна дъска от стената

Това е наистина много креативна идея, особено подходяща за декорация на детската стая. Та кое дете не би желало да влезе в ролята на учител и да обяснява и пише на черната дъска пред възхитените погледи на въображаемите си ученици? Може да ви изглежда само и единствено като забавление, но всъщност тази ролева игра има много по-дълбок смисъл и ще окаже изключително благоприятно въздействие върху психическото развитие на вашето дете. Препоръчително е също да му осигурите и специален тефтер органайзер, за да не пропуска нито един урок и да винаги "в час" с материала, който следва да бъде "преподаден".

Докато то "преподава", поглеждайки важно в своя тефтер, неусетно ще развива устна и писмена реч, ще подобри изказа си, фината моторика, както и ще научи повече неща, които след това трябва да разказва на своите "ученици". Има много варианти да превърнете стената на детската стая в черна дъска, но най-лесният от тях е да използвате специално покритие, което да залепите върху повърхността. Размерът е по желание.