Тейлър Суифт и bad guy на Били Айлиш оглавиха годишните класации на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Кои са останалите парчета в десетката - и къде се нареждат изпълнителите им?

bad guy - една песен, създадена в домашна обстановка със съвсем първична звукозаписна техника, - стана най-успешният дигитален сингъл в света за 2019 г. Хитът на Били Айлиш, който през януари спечели "Грами" за песен и запис на годината, оглави годишната класация на Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI).

Петият сингъл от дебютния албум на Били Айлиш When We All Fall Asleep, Where Do We Go? оглави класациите в повече от 15 държави, сред които големи пазари като САЩ, Австралия, Канада и Мексико, като стана номер 2 за миналата година в стрийминг платформата "Спотифай", като по данни на Shazam е била и най-търсеното парче онлайн.

"Били Айлиш превзе целия свят с прекрасния си глас и предизвикателното си звучене. Тя е артист, който в песните си третира важни човешки проблеми като психичното здраве и с това импонира на своите многобройни фенове", коментира главната изпълнителна директорка на организацията Франсис Мур, като прогнозира, че и тази година ще е изключителна за младата певица.

Второто място в десетката на най-успешните сингли за изминалата година е летният хит на Лил Нас Екс Old Town Road, мелодичен хибрид между хип-хоп и кънтри, който счупи рекорда за най-продължителен престой начело в класацията на списание "Билборд" Hot 100.

На трето място в класацията на IFPI е дуетът на Шон Мендес и Камила Кабейо Señorita. Второто съвместно парче на двамата изпълнители, които са двойка и в живота, оглави музикалните класации в 35 държави, сред които Великобритания, Австралия и Канада, като завърши 2019-а като най-стриймваната песен на "Спотифай" за годината.

Останалите парчета в Топ 10 са: 

4. Sunflower на Пост Малоун и Суае Лий, от саундтрака на анимацията "Спайдърмен в Спайди-вселената", отличена с "Оскар 2019"

5. 7 rings на Ариана Гранде, от албума й thank u, next
6. Dance Monkey на австралийката Тони Уотсън, която се подвизава под артистичното име Tones and I

7. I Don't Care на Ед Шийрън и Джъстин Бийбър, номер 1 в 26 държави

8. Shallow на Лейди Гага и Брадли Купър, отличената с "Оскар" песен от филма "Роди се звезда"
9. Someone You Loved на британския дебютант на годината Луис Капалди, с награда "Брит 2020" като песен на годината, връчена му лично от сър Том Джоунс

10. Without Me на Холзи, която през миналата година пя и с Би Ти Ес

 

Global Digital Single 2019 е втората от поредицата годишни световни класации на музикалната индустрия след най-успешен световен изпълнител на 2019 г., където начело застана Тейлър Суифт, издала миналото лято своя седми студиен албум Lover.

Единствено в това подреждане на синглите се отчита точно потреблението в световен мащаб според данните за аудио стрийминг, видео стрийминг и брой на постоянни тегления онлайн през съответната година. Крайният резултат отразява и претегля относителната стойност на всеки от посочените видове цифрово използване, обясняват от Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП).

Макар Тейлър Суифт да отсъства от десетката на синглите, от IFPI я определят като "олицетворение на истинска световна звезда" и изтъкват: "Тя продължава да расте като изпълнител и поддържа невероятно силна връзка с феновете си, като същевременно продължава да развива своето звучене с всеки албум."

Видео: Защо Тейлър Суифт се направи на мъж?

Вече на 30, тя е печелила титлата Global Recording Artist of the Year и през 2004-та. Преди нея на върха са били One Direction (2013), а след това: Aдeл (2015), Дрейк (2016 & 2018) и Eд Шийрън (2017).

Подреждането се прави на база успешните продажби на артиста в световен мащаб и във всички възможни формати - както дигитални, така и физически, от стрийминг до грамофонни плочи / винил. Останалите девет в класацията на изпълнителите за 2019 г. са:

2. Ед Шийрън
3. Пост Малоун
4. Били Айлиш
5. "Куин"
6. Ариана Гранде
7. Би Ти Ес
8. Дрейк
9. Лейди Гага
10. "Бийтълс"

Широката гама - от нови звезди като Били Айлиш и южнокорейската бойгрупа Би Ти Ес до ветерани като "Бийтълс" и "Куин" (чиито песни звучаха и в актуални филми като "Вчера си е за вчера" и "Бохемска рапсодия") според IFPI демонстрира как любовта на хората към музиката може да се разпалва непрекъснато от най-различни новопоявили се изпълнители и въпреки това издържа изпитанието на времето.

Източник: Българска асоциация на музикалните продуценти (БАМП) / IFPI