Римейкът на класическия холивудски мюзикъл е режисьорски дебют на Брадли Купър, който изпълнява главната мъжка роля (и пее), а филмът вече се спряга сред фаворитите за "Оскар" - не само с оригиналните си песни

"Роди се звезда", с оригинално заглавие A Star is Born, се появява на големия екран още през 1937 г. Филмът е превърнат в мюзикъл през 1954-та с участието на Джуди Гарланд ("Вълшебникът от Оз"), ухажвана за ролята в продължение на цяло едно десетилетие.

Това е своеобразното й завръщане в Холивуд след 4-годишна пауза, през която тя губи договора си с MGM, прави опит за самоубийство и полага усилия да откаже наркотиците. Партнира й британският актьор Джеймс Мейсън ("Лолита").

През 1976 г. главните роли в "Роди се звезда" са поверени на двама певци, които с успех градят и филмова кариера: Барбра Стрейзънд и Крис Кристоферсън.

Римейкът му, който е по кината от този петък, 5 октомври, е режисьорски дебют на актьора от трилогията "Последният ергенски запой" Брадли Купър, популярен и с озвучаването на енота Ракета от комиксовите "Пазители на Галактиката". В главната женска роля е попзвездата Лейди Гага, дебютирала като актриса с по-малки роли в "Мачете убива" и сериала "Зловеща семейна история: Хотел".

В "Роди се звезда" тя е също така авторка на част от песните и заедно с музикалния продуцент на филма Марк Ронсън е написала хит-сингъла Shallow, неин дует с Брадли Купър.

Баладата, а и останалите парчета, са записани по време на снимките на живо, без плейбек, в емблематични зали като "Гръцкия театър" в Лос Анджелис, The Forum и "Шрайн аудиториум", на сцените на музикалните фестивали Коачела, Стейджкоуч и Гластънбъри, както и в тв шоуто Saturday Night Live.

Брадли Купър също се включва като автор на песни заедно с екранния си бенд - кънтрирок групата "Лукас Нелсън & Promise of the Real".

Заедно с филма по кината, на музикалния пазар излезе и саундтракът, където има дори кавър на Едит Пиаф, изпят от Лейди Гага - La vie en rose...

Сюжетът: Една звезда се ражда, друга умира... Това е историята на самия Холивуд: цената на славата и мрачния, трагичен чар на звездната кариера, обобщава сп. "Ентъртейнмънт уикли".

Подобно на предишния филм, новият "Роди се звезда" пренася действието от киноиндустрията в музикалния бизнес. Кънтри звездата Джаксън Мейн открива на клубната сцена талантливата Али, която се опитва да пробие като певица. Спохожда я успех, но докато той се бори с алкохола и своите вътрешни демони, любовта им е обречена...

Във версията от 70-те героите се наричат Джон Норман Хауърд и Естер Хофман. Гласът на Стрейзънд е най-голямата атракция на филма, а любовната тема Evergreen, която тя пише съвместно с Пол Уилямс, им носи "Оскар".

"Роди се звезда" (1954) е първият мюзикъл на режисьора Джордж Кюкор, който по-късно печели "Оскар" с "Моята прекрасна лейди". Изгряващата певица Естер Блодгет (Гарланд) хваща окото на Норман Мейн (Мейсън), алкохолизиран актьор, чиято кариера е в застой. Любовта им преобразява и двамата, но само един ще оцелее в Холивуд...

Сред песните във филма са номинираната за "Оскар" The Man that Got Away и Born in a Trunk, които влизат в репертоара на пеещата актриса, по-известна и като майка на звездата от "Кабаре" Лайза Минели.

В оригинала от 1937 г. няма музика, но пък съавторка на сценария е прочутата писателка Дороти Паркър. Мнозина смятат, че в основата му е действителният случай с разпадналия се брак на кинозвездата Барбара Стануик за водевилния актьор Франк Фей. В ролите на Естер Блодгет / Вики Лестър е Джанет Гейнър, а Норман Мей се играе от Фредрик Марч.

"Ще се шокирате от цената, която трябва да се плати - в разбити сърца и сълзи - за всеки миг на триумф в Холивуд", гласи рекламата за филма, анонсиран като "първата истинска холивудска история".

За разлика от други версии на този сюжет, тук причина за разрива между двамата влюбени става решението на Али да насочи кариерата си в друга посока, а не възмущението на Джак от бързото й изкачване към върха. Тя иска да си проправи собствен път, докато той смята, че се е продала, и то евтино.

"Мениджмънтът иска Али да се откъсне от пианото, да работи с хореограф - и тя постепенно се съгласява. Нещо такова се случи и с мен, а сигурна съм и с много други. Историята е изключително искрена в това отношение", споделя Гага.

"Брадли не се ръководеше от миналите версии, а от това как неговата би се получила най-добре. И двамата се съгласихме, че филмът не е обикновена история за бедняка, превърнал се в милионер, или поучителен разказ за капаните на славата, а е любовна история, и то от гледната точка на Брадли и резултат от разговорите му със Стефани", отбелязва продуцентът на новия "Роди се звезда" Бил Гербер, използвайки рожденото име на Лейди Гага.

Въпреки твърденията му, че в сценария няма нищо автобиографично, тя открива в някои сцени прилики със собствените си първи стъпки в шоубизнеса - например когато ходела по прослушвания, още като дете:

"Всъщност преди да стана певица, исках да съм актриса, но никога не успях да получа повторно обаждане или роля. В Али виждаме някой напълно смазан от музикалната индустрия. Тя няма вяра в себе си. Не се намира за красива и смята, че гласът й няма стойност. И когато баща й се опитва да я окуражи, да я накара да се почувства по-добре, като казва: "Гласът й е божествен. Но знаете ли, невинаги най-добрите певици успяват" - но това не се получава, а само й напомня, че е минала 30-те и все още не е успяла", разказва още Гага.

На 32, тя събира похвали като актриса, след като "Роди се звезда" във версия 2018 беше посрещната с овации от критиката и вече се спряга сред фаворитите за "Оскар".

Брадли Купър пък има всички шансове да получи четвърта актьорска номинация за статуетката - след "Американски снайперист" (2014), "Американска схема" (2013) и "Наръчник на оптимиста" (2012) - и да е сред кандидатите за отличия в още няколко други категории.

За ролята на кънтрирок певец той ползвал услугите на вокален педагог и успял да свали гласа си надолу с почти цяла октава. Актьорът вече имал опит с баскитарата, но в продължение на година и половина трябвало да взима уроци по пиано и китара - на която искал да свири като идола си Нийл Йънг. И в това начинание, както и в писането на песни, му помагал Лукас Нелсън, син на кънтри легендата Уили Нелсън.