Списъкът, който е в сила от 18 март, включва и европейски страни като Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия; ЕС също налага ограничения за останалия свят

Заради пандемията от новия коронавирус страната ни затваря временно границите си за граждани на рискови държави.

В първоначалния списък, обявен със заповед на здравния министър Кирил Ананиев, са Китай, Иран, Бангладеш, Индия, Малдивите, Непал, Шри Ланка и Южна Корея, но също така редица европейски страни: Испания, Италия, Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение се прави за постоянно, дългосрочно или продължително пребиваващите на наша територия - и членовете на техните семейства. 

С друга заповед министър Ананиев е разпоредил да бъдат разкрити временни звена за граничен здравен контрол на ГКПП Гюешево, Видин, Връшка чука, Маказа-Нимфея и Илинден-Ексохи.

Новите мерки се наложиха, след като сред десетината новооткрити вирусоносители с COVID-19 в понеделник се оказа 9-годишно англичанче, пристигнало със семейството си на ски в Банско, където имали апартамент - въпреки че тяхна близка роднина на Острова е сред заразените с новия коронавирус.

Така към 16 март регистрираните у нас случаи са вече 62, от които миналата седмица починаха двама. В световен мащаб доказаните случаи са 169 хил., а възстановилите се след заболяването - 77 хил. души.

Междувременно беше разширен кръгът на хората, които ще бъдат поставяни под домашна карантина, тъй като у нас вече са регистрирани и случаи на новия коронавирус при завърнали се не само от държавите с високо разпространение на заболяването, но и от страни като Дания, Нидерландия, Франция и Австрия.

Германия също затвори границите си, като изключение се прави за търговския трафик, информира БНР. Една след друга и останалите страни членки на ЕС като Дания, Чехия, Словакия, Литва, Кипър обявяват, че няма да допускат влизане на чужденци. Унгария също обяви тази крайна мярка за забавяне разпространението на COVID-19.

Очаква се забрана за пристигащи граждани от останалия свят да се въведе и в целия ЕС. Европейската комисия предлага ограничението да продължи поне един месец. Според председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, която разговаря с лидерите на страните от Г-7 чрез видеоконферентна връзка, "колкото по-малко хора пътуват към ЕС, толкова по-голям шанс ще имаме за овладяване на коронавируса.

Предвижда се ограничението да не важи за граждани на ЕС, които се прибират у дома си, а също така за медицински работници и научни работници, ангажирани с търсенето на решение по кризата с COVID-19.

Русия, където има 93-ма заразени с новия коронавирус, също се затваря за чужденци от сряда, 18 март, до 1 май.

Източник: МЗ, БНР