Стотици българи са потеглили към екзотични дестинации въпреки пандемията от COVID-19, едва сега Министерството на туризма забранява екскурзиите

Банско е под строга карантина за две седмици, след като в началото на седмицата ски-курортът се превърна в огнище на новия коронавирус. Във вторник, когато броят на регистрираните случаи у нас надхвърли 80, бяха установени няколко заразени, свързани с туристическата индустрия в града, сред които ски-учител, служител на ски-лифта и хазяин на англичанин, диагностициран с COVID-19.

Един от заразените, работили в Банско, е от Троян и е настанен в областната болница в Ловеч. Още случаи с българи, пътували в чужбина (Австрия и Испания), бяха установени във Варна. Към географската карта на коронавируса у нас, където първи бяха Плевен и Габрово, бяха добавени Перник и Благоевград. Мнозинството болни все пак са в София.

Банско обаче се превърна в проблем, когато в Израел установиха, че техни граждани са се върнали от ски-ваканция у нас заразени с новия коронавирус. След положителните проби на двама англичани в Банско от началото на седмицата ски-зоните в Боровец, Пампорово и на Витоша също преустановиха работа. 

Ски-курортите са проблемна зона заради ниските температури и преохлаждането на носоглътката, което я прави по-податлива към възприемането на вируси, напомни при поредния си брифинг шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, който ръководи оперативния щаб за борба с коронавируса. 

Самият град беше затворен незабавно още от 19 ч. във вторник, 17 март, със заповед на здравния министър Кирил Ананиев. Влизането и излизането от пределите му е забранено, а онези от неговите под 10 хил. жители, които не са там в момента, получиха едно денонощие срок да се приберат по домовете си.

Изключение от забраната се допуска само за служители на регионалните здравни инспекции, органите на МВР и медицински специалисти от центровете за спешна помощ или други лечебни заведения. Всички останали се смятат за поставени под карантина за 14-дневен срок и не могат да напускат домовете си - освен за снабдяване с хранителни и лекарствени продукти, ползване услугите на банки, застрахователи и бензиностанции или при необходимост от медицинска помощ.

Местата за настаняване остават отворени само ако обслужват настанени, но все още неотпътували туристи.

Виж още: България затваря границите си за граждани на рискови държави

Дейността си могат да продължат само лечебните заведения, аптеките, магазините за хранителни стоки, бензиностанциите, банковите и застрахователните компании. Условието е: строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания, вкл. дезинфекция, проветряване и персонал, който е инструктиран да спазва лична хигиена на персонала и да не ходи на работа с прояви на остри заразни заболявания.

Подобни указания на централно равнище, изготвени според препоръките на Световната здравна организация (СЗО), получиха и работодателските организация. Здравните власти препоръчват - когато и където това е приложимо, - персоналът да премине на дистанционен режим на работа, а когато откъсването от трудовия процес е невъзможно, работните места да се реорганизират така ,че да бъде осигурена 1 м дистанция между отделните служители.

Междувременно организираните пътувания - на българи у нас и в чужбина, както и на чужденци, посещаващи България, - бяха прекратени до края на обявеното извънредно положение, 13 април. Мярката беше обявена от министъра на туризма Николина Ангелкова като част от опитите на страната ни да се справи с пандемията от новия коронавирус.

"Правим това с оглед на ситуацията и предвид липсата на отговорност у някои наши съграждани. Апелирахме да се внимава. Безотговорно е да се пътува в тази ситуация. Това е много важно за здравето на хората", поясни Ангелкова.

Тя призова за отговорно поведение от всички - "за да можем заедно да се борим и да продължим напред". В момента 483 български граждани са на екскурзия до близки и по-далечни дестинации зад граница, като са заминали през март, когато светът вече беше на прага на пандемия от COVID-19.

Министърът подчерта, че ситуацията е изключително динамична - ежедневно всяка държава предлага различни мерки. Към момента резервации за юли и август не се отказват, но утре може да е различно, предупредиха от ведомството.

Така или иначе, ЕС затваря за месец външните си граници за граждани на държави извън общността. Проектът за решение, предложен от Еврокомисията, е бил одобрен от лидерите на страните членки след видеоконферентна среща на високо равнище, след края на която премиерът Бойко Борисов даде извънреден брифинг в Министерския съвет.

Източник: МЗ, МТ