COVID-19 взе трета жертва у нас - 80-годишна жена с инсулт, но трима са и излекувани. Границите ни затвориха за граждани на трети страни, случаи се установяват във все повече градове, в световен мащаб бройката гони 250 хил.

Заразените с новия коронавирус у нас вече са повече от 100 и в първия ден от астрономическата пролет броят им нарасна до 127. Трета жертва на болестта почина в "Пирогов" по-рано през седмицата - жена на 80-годишна възраст с инсулт, който допълнително утежнил състоянието й. Обнадеждаващата новина е, че трима от най-рано диагностицираните са излекувани.

Към българските градове, където от 8 март насам са установени случаи на COVID-19, се присъедини и Добрич. Най-много пациенти с коронавирус са настанени във Военномедицинска академия (ВМА). Хоспитализирани в София има също така в УМБАЛСМ "Пирогов", частната болница "Софиямед" и УМБАЛ "Александровска", а в страната - във Варна, Смолян, Пловдив, Габрово, Перник, Благоевград, Бургас, Ловеч и Лом.

Виж още: Банско в блокада за две седмици заради коронавируса

В световен мащаб новият коронавирус е регистририран при близо 250 хил. души, от които са починали над 10 хил., а повече от 80 хил. са се възстановили. Световната здравна организация отчита, че достигането на първите 100 хил. заразени е станало за три месеца, а само за 12 дни този брой се е удвоил. 

Китай, откъдето тръгна пандемията, е с най-много случаи (81 300, от които 3253 с летален изход), но вече не регистрира предаване на местна почва, а само приходящи. С над 87 хил. случая към 19 март Европа обаче излезе начело в статистиката, като най-засегнати са Италия, Испания, Германия и Франция.

Само в Италия, където са почти половината заразени на Стария континент, са починали повече хора, отколкото в родината на новия коронавирус, а бройката на новоустановените случаи расте с около 5000 на ден. С най-застаряващото население в света, там са начело и в статистиката за смъртността при болните от COVID-19, отчетена от най-засегнатите страни (с над 700 заразени) - 8,3%.

Над 1000 са починалите и в Испания, а също така в Иран. В двете държави има по над 18 хил. заразени, но ислямската република е на трето място в световен мащаб по брой на установени случаи, като по признания на местните власти на всеки 10 минути умира по един болен от COVID-19. Смъртността в Китай е закована на 4% и по този показател по-напред са още Великобритания и Япония, сочат обобщените данни в официалния руски сайт стопкоронавирус.ру.

В САЩ, които се изкачват все по-нагоре в статистиката с близо 15 хил. заразени, вече са засегнати всички 50 щати, макар че измеренията на кризата засега са по-скоро икономически. Половината случаи са в Ню Йорк, където губернаторът на щата разпореди повсеместна карантина - мярка, приложена и спрямо 40-те млн. жители на щата Калифорния.

Междувременно у нас от този петък, 20 март, до 17 април вкл. със заповед на здравния министър Кирил Ананиев беше забранено влизането в страната на чужденци от трети държави. Ограничението важи за всички гранични пунктове и всички транспортни средства: въздухоплавателни, морски, железопътни и шосейни.

Остава в сила и забраната за пристигащи от някои държави в ЕС и Шенгенското пространство, които са най-сериозно засегнати от коронавируса. На първо място сред тях са Италия, която е втората в света след Китай по численост на заразените (над 30 хил., от които повече от 2500 починали), и Испания с 11 хил. случая и близо 500 жертви.

От европейските страни мерките засягат също Франция, Германия, Нидерландия, Швейцария, Великобритания и Северна Ирландия.

Изключение се прави само за транзитно преминаващи с цел да се завърнат в държавата, където живеят или пребивават. Забраната не обхваща и:

- здравни специалисти, здравни изследователи и специалисти по грижата за възрастни хора;

- транспортен персонал, ангажиран с превоз на товари, екипажи на въздухоплавателни средства, извършващи търговски въздушен превоз, и друг транспортен персонал при необходимост;

- дипломати, служители на международни организации, военнослужещи и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения.