Условието обаче е да не се пробие карантината, показват математическите модели на БАН, като не се изключва и въвеждането на още по-строги мерки

Оптимистични прогнози за развитието на епидемията от коронавирус у нас направиха учени от БАН. Математическите им модели показват, че ако ограничителните мерки се спазват, след три седмици броят на заразените ще започне да намалява, а до три месеца ще сме се справили с кризата около COVID-19.

Научният екип вече работи към Националния оперативен щаб, за да осигурява надеждни данни и прогнози с помощта на математически модели, които се използват в биологията, информира БНР.

Предприетите мерки от правителството работят и това се вижда от нашите изчисления и прогнози, коментира проф. Николай Витанов от Института по механика и специалист по популационна динамика и допълни:

"Ако карантината се задържи и не бъде пробита, след около три седмици ще започнем да имаме хубави новини относно броя на заболелите. А след около два и половина, три и половина месеца ще можем да се поздравим, че сме се справили с тази криза... ако карантината не се пробие."

Според него ако е необходимо, правителството би могло да вземе допълнителни мерки, за да се спазва карантината. Той не изключи втвърдяване на мерките, особено за най-възрастното население: "Животът на хората е на първо място."

Премиерът Бойко Борисов оценява възможността да се правят прогнози. По думите му целта е властите да могат да преценят "за колко месеца, какви поръчки да правим, за колко дълго да ги правим, какви пари да се отделят. Докъде, съответно на базата на данни, да продължим с още затягане на мерките. Единствената, която още остана, е да забраним да се излиза от вкъщи, като все още се пазим по простата причина, че тогава трябва да се създаде много мощна мрежа, която създаваме, но трябва да се включи армията, социалните служби, на места и пожарната, за да можем на тези хора, които нямат деца, или няма кой да ги обслужи, да им подсигурим лекарствата, храната, водата."

Вицепремиерът Томислав Дончев каза, че ако се стигне дотам, организацията ще е мащабна: "Вярвам, че до няколко дни ще бъдем готови и с финансовото обезпечаване, и с организационните мерки. Ако това е необходимо, ние да сме в състояние да реагираме и да осигурим снабдяването на въпросния контингент."

Дончев обяви, че към личните лекари и стоматолозите започват да се разпределят над 8000 защитни маски. Още две фабрики започват производство на защитни облекла за многократна употреба с капацитет по 200 броя дневно.

Източник: БНР