"Сирма" обяви 2.0 версия на приложението с възможност за съхраняване и класифициране на здравни документи

"Сирма", най-голямата българска софтуерна група ("Сирма груп холдинг" АД, BSE:SKK), анонсира новия си продукт Medrec:M, а седмица по-късно пусна и актуализирана версия, в която потребителите имат достъп до нова полезна и удобна функционалност - съхраняване и класифициране на документи.

Във версия 2.0 потребителите получават възможност да качват и съхраняват важни за тях документи, свързани с проследяването на здравословното им състояние, както и възможност да преглеждат и свалят файла на своето устройство. При добавяне на файл се избира от следните типове документи: Без (тип), Епикриза, Рецепта, Лабораторни резултати, Амбулаторен лист, Направление, Друго.

Всички документи се съхраняват на специален защитен сървър в криптиран вариант. Това означава, че единствено потребителят и онези, с които реши да сподели достъпа, могат да преглеждат съдържанието на файловете.

За по-лесното управление на документите, потребителят трябва да добави заглавие на документа, може да въведе категория (таг) и пояснителна бележка, както и да избере дата - ако иска да е различна от текущата. Потребителите избират дали документа да е споделен или не.

Файловете може да се прикачат директно или се добавят, след като се снимат с камерата на телефона. В своя списък със съхранени документи, потребителят може да филтрира по различните критерии и избира само онези, които са му необходими за конкретно действие или консултация

Medrec:M продължава серията от продукти на "Сирма", които са насочени към осигуряване на по-добро здравеопазване и по-пълноценен и дълъг живот. Философията на компанията е, че в съвременното свръхинформирано общество основната грижа за здравето е в ръцете и възможностите на самия човек.

За всеки от нас е важно да събере възможно най-пълни данни за здравето си: симптоми, резултати от изследвания, провеждани лечения и диагнози, които при необходимост да бъдат предоставени за присъствен или дистанционен преглед от лекар. Данните са ключът към правилната диагноза и успешното лечение. В същото време те са лична и неприкосновена собственост на потребителя.

Подобно на другите продукти на компанията и тук се интегрират техники от областта на изкуствения интелект. Тази технология ще се грижи потребителите да са по-добре информирани, тя ще асистира лекарите за по-добро диагностициране и лечение. Ще следи за опасни състояния и ще предупреждава за тенденции в изменението на важни здравни показатели в по-дълги периоди от време, които иначе биха останали незабелязани.

Medrec:M осигурява канал за комуникация със здравните власти – възможност потребителят да предостави анонимна информация с цел оценки и предвиждания, свързани със здравословното състояние на населението. Продуктът дава възможност да се участва на доброволен принцип в анкети и проучвания за преход към по-добро здравеопазване. Medrec:M, Diabetes:M, Cardiac:M, Clinic:M са част от "Сирма Здравен Пакет" (Sirma Medical Suit) – цялостното решение на "Сирма" за по-добро здравеопазване.

"Аз вярвам, че след тази пандемия светът никога няма да е същият. Много стереотипи ще се разбият, много процеси ще се променят. Специално здравеопазването ще става все по-технологично и по-ефикасно, което ще доведе до по-добър начин на живот и дълголетие. Инсталирайте си Medrec:M. Този продукт поставя Вашето здраве във Вашите ръце. Той е безплатен, надежден, създаден с грижа за опазването на вашите данни. Очаквайте обновяванията и ни следвайте в развитието на продукта, който ще става все по-полезен. Станете част от бъдещето на здравеопазването!", апелира изпълнителният директор на "Сирма" Цветан Алексиев.

Как работи Medrec:M

Medrec:M е мобилно приложение, което събира и записва лични медицински данни, симптоми, резултати от изследвания, приемани медикаменти, диагнози, епикризи и т.н. Данните, предоставяни от гражданите, са доброволни и се дават на медицински лица след изричното съгласие на потребителя.

При необходимост потребителят лесно може да сподели данните си с лекар. За целта използва функцията “споделяне” в мобилното приложение, като посочва лекаря само с въвеждане на имейл адреса, с който той се е регистрирал в Medrec:M.

Една от функционалностите на системата е, че лекарят може да избере дали да приеме поканата за достъп до данните на пациента - а самият пациент вижда дали поканата му за споделяне е приета.

Продуктът се състои от мобилно приложение (в момента достъпно за "Андроид" платформа, а през май - и за притежателите на iPhone) и Medrec:M Monitor – портал за лекари.

Medrec:M на "Сирма груп холдинг" е част от цялостно платформено решение за модерно здравеопазване – Sirma Medical Suit. Продуктът е сред стратегическите разработки на компанията и цели дългосрочно решаване на проблема с достъпа до данни, за целите на дистанционната или присъствена медицинска консултация, както и проследяването на социалнозначими хронични заболявания.

Medrec:M е изграден по модела на друг топпродукт на компанията, който "Сирма" предостави на всичките си над 1 млн. клиенти по целия свят за безплатно ползване по време на пандемията. Става дума за Diabetes:M (www.diabetes-m.com), едно от петте най-добри световни приложения за мониторинг и управление на диабет според реномираното издание Healthline, със CE сертификат за медицински софтуер. Там се използват широко техники от изкуствения интелект, като целта е да се осигури на болните от диабет по-добро качество на живот.

"Сирма груп холдинг" АД, създадена през 1992 г., е една от най-големите софтуерни групи в България, пионер в областта на технологиите с изкуствен интелект. "Сирма" е специализирана в създаването на поръчков софтуер, ИТ и бизнес консултиране и професионални софтуерни услуги за финансовите индустрия, здравеопазване и производство.

В групата работят над 400 опитни софтуерни специалисти, които са реализирали стотици успешни проекти на пет континента.

Компанията продава технологии в областта на изкуствения интелект на компании като Astra Zeneca, Novartis и други малки и големи фармацевтични компании. Повече за тези решения - на https://www.ontotext.com/solutions/healthcare-and-life-sciences/.

MPI-2 (https://www.mpi2.com) е друго иновативно медицинско приложение на компанията, разработено в сътрудничество с проф. д-р Роджър Дж. Ингам от Университета на Калифорния в Санта Барбара, което е предназначено за лечение на заекване.

Източник: "Сирма"