На църква да идат само тези, които имат много голяма нужда, призова и премиерът Бойко Борисов след срещата си със Светия синод

По време на предстоящите празници, които ще преминат в условията на извънредно положение и ограничителни мерки заради пандемията от коронавирус, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов призова гражданите да бъдат дисциплинирани и да не опитват да изпробват доколко органите на реда са в състояние да контролират всеки.

Той уточни, че МВР има за цел да помогне, да защити живота и здравето на българските граждани, да контролира и помага за спазването на противоепидемичните мерки, а не да преследва нарушителите и да налага санкции. 

"Ние сме от една страна, гледаме в една посока. Затова искам да призова всички български граждани да бъдат съпричастни с нашите призиви, да бъдат дисциплинирани, да ги спазват, да не пробват нашите реакции, за да видят доколко ще се справяме с контролирането на тези мерки.

Естествено, ние ще бъдем там, където има нужда от нас - в цялата страна. Знаете, че със заповед на министъра на вътрешните работи са спрени отпуските и почивките на целия полицейски състав от областните дирекции и главните дирекции.

Ще има присъствие във всички населени места, където е необходимо, във всички православни храмове, които не са никак малко  - по наша информация, без да съм категоричен в броя, те са около 4000 на територията на страната", обясни главният секретар на МВР и призова:

"Спазвайте мерките, които са разписани, изпълнявайте разпорежданията на контролните лица, бъдете дисциплинирани!

Животът и здравето са ваши, но вие трябва да бъдете отговорни и към околните, към вашите близки, към вашите приятели, към вашите познати."

Главен комисар Иванов благодари и на гражданите, и на Светия синод на Българската православна църква:

"Благодаря на патриарха и Светия синод, че се съобразиха с мнението на правителството и на препоръките на Националния оперативен щаб, защото в навечерието на тези светли християнски празници - Цветница и Великден, - за нас, служителите на МВР, които трябва да изпълняваме и да контролираме мерките, разписани в заповедите на министъра на здравеопазването, щеше да е много трудно, ако нямаше това разбиране. Това е много важно -  струпването на хора в православните храмове да бъде съобразно тези изисквания, които са разпоредени."

Ще им контролиран достъп до храмовете

Правят се срещи с местните митрополии къде ще са литургиите, движението на хората около храмовете ще еднопосочно, призивът е те са да с предпазни лични средства, а в храмовете ще се допускат само хора, които не създават риск от зараза. И призивът на главния секретар на МВР наистина е вярващите хора да се помолят пред иконите в домовете си.

Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев също съобщи, че ще има засилено полицейско присъствие в районите на храмове, манастири и параклиси, които в София са 101 на брой, като само църквите са 58. Той не изключи вероятността за възможно възникване на конфликтни ситуации, но увери, че е ангажиран целият ресурс на столичната дирекция. Ще се следи за отстояние на гражданите. Отправен е призив за търпение, а полицаите са инструктирани да пазят самоконтрол. 

КПП-тата ще продължат да действат, като този начин се цели да се избегне безцелно движение на хора и по време на празниците. 

Близо месец след началото на извънредното положение на 13 март у нас са образувани 638 досъдебни производства и 391 преписки за нарушаване на карантината, както и над 2000 акта за събиране и разходки на хора на забранени за това места, обобщава БНР

В четвъртък премиерът Бойко Борисов бе на среща със Светия синод, след която призова българите да не отиват сега в църквите и манастирите - "нека да ходят само онези, които имат много голяма нужда от храма".

По думите му хиляди хора отиват заради традицията - "тях мога да ги призова да не отиват. Църквите ще светят, ще си извършват литургиите, камбаните ще бият, упованието и силата на народа е много важно и всеки един владика пое ангажимент за хигиена, маски, разстояние, те самите ще призовават пред и вътре в храма тези, които ще дойдат, да спазват всичките тези мерки."

На църква нека да ходят само тези, които имат много голяма нужда от храма, препоръча Борисов. Тази година той също нямало да ходи на църква - "не че по-малко вярвам".

Благодатният огън няма да дойде от Ерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница - поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че Благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение.

Службите на Великден ще бъдат пред храмовете, но те ще останат отворени по настояване на Светия Синод. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.

Борисов отново напомни, че седмицата след Великден е изключително важна с оглед на пандемията. Според премиера това е тест за дисциплината на нацията и ако успеем да удържим реда на Великден, впоследствие ще се мисли как по организиран ред да се отворят парковете, градините и планинските подходи.

Източник: БНР