В столицата са регистрирани повече от половината случаи на заразени с новия коронавирус, чийто брой у нас вече надхвърли 800, а в световен мащаб - 2 млн. души

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която въвежда допълнителни противоепидемични мерки на територията на София-град за срок от петък, 17 април, когато е първият неработен ден от великденските празници, до второ нареждане. 

С разпоредбата се забранява леки коли да напускат столицата или да пристигат в нея. За гражданите, които отиват и се връщат от работа с личен автомобил, се допуска влизане и излизане от рамките на града сутрин и вечер в интервалите от шест до осем часа.

В декларацията, която предават на изходите и входовете на града обаче, пътуващите трябва да попълнят своето работно място и телефона на работодателя си. Това условие важи и за служебните автомобили и автобуси, които могат свободно да превозват работници до и от местоработата им, вкл. за обслужване на стратегически обекти и дейности от значение за националната сигурност. 

Мярката беше обявена на брифинг в Министерския съвет късно вечерта в четвъртък с шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, здравния министър и министъра на вътрешните работи Младен Маринов.

Други изключения от заповедта на здравния министър се допускат само в няколко случая:

- товарни автомобили, които извършват транспортни услуги, като необходимостта от пътуването се доказва със съответните транспортни документи;

- превозни средства със специален режим на движение, вкл. и автомобилите на регионалните здравни инспекции (РЗИ);

- автомобили, които превозват медицински лица, отиващи на работа;

- автомобили, превозващи хора, които се нуждаят от лечение, като в декларацията им се посочва лечебното заведение, където отиват;

- автомобили, които обслужват неотложни ремонтни и/или аварийни дейности по водоснабдяване, електроснабдяване, топлоснабдяване, а също така снабдяващи хранителните магазини, аптеките и лечебните заведения;

- доставчици на платежни услуги и оператори на електронни съобщителни мрежи.

Към Разпети петък потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 825, повече от половината - в София. Под лекарско наблюдение в болнични условия са настанени 227 души с доказана коронавирусна инфекция, а 37 са в интензивно отделение. Едва 141 от заразените се смятат за вече излекувани.

Регистрираните към момента медицински служители, които са дали положителни проби за новия коронавирус, са 60. Починалите с доказан COVID-19 у нас са 40. 

В световен мащаб броят на заразените надхвърли 2 млн. души.