Проблем има и с повишеното количество на азотен и въглероден диоксид

Въздухът в класните стаи у нас е опасен за здравето на децата, показват данните от международно изследване на качеството на въздуха в училищата, цитирано от Нова телевизия, осъществено в шест европейски столици, сред които и София. 

Осем училища в столицата ни са участвали в проучването. В пет от осемте сгради са отчетени стойности на фини прахови частици в пъти над нормите. Проблем има и с повишеното количество на азотен и въглероден диоксид, като последният според здравни експерти води до понижена концентрация при учениците и трудно усвояване на материала.

Столичното 97-о училище е намерило начин да пречиства въздуха - за това се грижат стотици саксии с растения по коридорите и в класните стаи. "Абсорбират вредните газове и съответно ги обработват в кислород, който е необходим за процеса дишане", обяснява Мария Дикова. 

Идеята дошла от учителя по биология. Така това е единственото училище с по-ниски нива на въглероден диоксид дори в сравнение със средата навън.

В почти всички останали училища обаче са засечени екстремни нива на въглероден диоксид. Не е опасно, но е притеснително, че не се проветряват достатъчно класните стаи, коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Другият замърсител - праховите частици, са до четири пъти над нормата в някои от класните стаи. Решението според специалистите е изграждане на по-добра вентилация в училищата и по-често почистване с влажен парцал.

Мръсен въздух обаче се, че дишат почти всички ученици в Европа.

"Вътре в класните стаи на всички училища е измерен азотен диоксид. Тъй като няма източници на азотен диоксид в училищата, тези нива могат да дойдат само от замърсяване на въздуха на открито и по-специално от трафика", заявява Ан Щауфер от европейския Алианс "Здраве и околна среда" (Health and Environment Alliance, HEAL).

"Училищата, естествено, които бяха по-близо до големи пътни артерии, бяха с по-високи нива на замърсяване от онеези, които са в големи градини извън големите транспортни коридори на София", добавя д-р Александър Симидчиев.

От Столичната община обмислят създаването на буферни зони около училищата, в които да се забранява движението в пиковите сутрешни часове. Така според експертите повече родители ще водят детето до училище пеша, а не с автомобил. Предложението е изпратено до всички училищни директори в София, а трима вече са дали своето съгласие.

Дали готвените промени ще станат факт? Ше разберем следващата учебна година.

Източник: Нова телевизия