На 18 юли 1992 г. в WWW се появява първата фотоилюстрация

Фотосът е любителска реклама за "Цернетс" (Les Horribles Cernettes), комедийна вокална група към лабораториите на Европейската организация за ядрени изследвания ЦЕРН край Женева.

Снимката била направена от Силвано де Дженаро, който работел с Тим Бърнърс-Лий и останалите "бащи" на Световната мрежа, пусната година по-рано, през 1991-ва.

Виж още: Първите 10 години на WWW

Той бил ИТ разработчик, но междувременно и мениджър на "Цернетс", където пеела половинката му Мишел. Пишел за тях песни на научна тематика - и ги фотографирал за обложката на новия им албум.

Тим Бърнърс-Лий също се занимавал с художествена самодейност,

само че в театралния състав. Силвано и Мишел де Дженаро се сприятелили с него, а той на свой ред станал фен на "Цернетс".

Именно затова, когато се наложило да подберат снимка за своята - по онова време още примитивна - World Wide Web, той поискал портрет на момичетата. Де Дженаро разполагал със

сканиран GIF файл, обработен с "Фотошоп"

"Сексът продава - коментира през смях програмистът Жан-Франсоа Гроф. - Ако има красиви момичета, хората ще обърнат по-голямо внимание."

Снимката се оказала още по-полезна, тъй като с нейна помощ учените убедили ръководството, че интернет може да бъде полезен не само за сериозни неща, но и за развлечение.

Оригиналната версия на файла обаче била безвъзвратно изгубена, когато старият "Макинтош" на Де Дженаро излязъл от строя някъде около 1998 г., разказва онлайн списанието за наука, технологии, дизайн и култура Motherboard.

Тим Бърнърс-Лий, създателят на World Wide Web. Британският учен е също така основател на фондация World Wide Web и едноименния консорциум. Снимка: World Wide Web Foundation