Хронология на най-значимите събития в Световната мрежа / World Wide Web през последното десетилетие на ХХ век по повод 30-ия й рожден ден (видео)

Световната мрежа / World Wide Web (WWW) празнува 30-ия си рожден ден на 12 март.

Началото? През 1989 г. в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) е задвижен проектът ENQUIRE, инициатива на британския учен Тим Бърнърс-Лий, физик и компютърен програмист.

Видео: Послание от създателя на Мрежата

Виж още: Прогноза: Интернет ще промени човечеството до 2025 г.

Същата година AOL пуска своята услуга за чат в реално време и започва да приветства потребителите си с "Имате поща!" (You've got mail!). Изречението става заглавие и на холивудски филм - романтична комедия от 1998 г. с участието на Мег Райън и Том Ханкс.

1990 г.

Вече 42% от американците са ползвали компютър. В ЦЕРН на компютъра NeXT, ползван от Бърнърс-Лий, е качен първият уебсайт. Поставен му е надпис: "Тази машина е сървър. НЕ ИЗКЛЮЧВАЙТЕ!". Бъдещият сър Тим разработва и първия уеббраузер.

Виж още: Какво се случва за 60 секунди в интернет

Първата търсачка - Archie, е разработена от студента в университета "Макгил" Алън Емтидж.

1991 г.

Учени от Кеймбридж създават първата уебкамера, за да следят кога кафемашината в т.нар. "Троянска стая" (The Trojan Room Coffee Pot) пуска прясно сварено кафе.

1992 г.

Появява се терминът "сърфирам в интернет", заменен няколко години след това с по-модерния "браузвам".

Тим Бърнърс-Лий качва онлайн първата снимка - на ведомствената дамска вокална група Les Horribles Cernettes.

1993 г.

ЦЕРН прави Световната мрежа общодостъпна.

WWW се ражда с предложението на Тим Бърнърс-Лий за организиране на информационния поток в ЦЕРН от март 1989 г.

Националният център за суперкомпютърни приложения (NCSA) към университета на щата Илинойс пуска Mosaic 1.0, първия уеб браузер, популярен сред масовия потребител. Вестник "Ню Йорк таймс" пише за него и Мрежата за първи път, описвайки ги като "карта за заровените съкровища на информационната епоха".

Марк Андресеен (съавторът на Mosaic, а по-късно и на "Нетскейп") предлага HTML тага IMG, което позволява онлайн да се показват изображения.

1994 г.

В САЩ вече 11 млн. домакинства са "оборудвани за информационната супермагистрала". Една от първите покупки по интернет е поръчка за пица "Пеперони" с гъби и допълнително сирене от "Пица хът". Белият дом също вече е онлайн, макар по-късно да се оказва, че докато е президент, през 1993-2001 г., Бил Клинтън е изпратил едва две писма по електронна поща.

Джери Янг и Дейвид Фило, възпитаници на университета Станфорд, създават портала Yahoo!, който първоначално се нарича Jerry and David’s Guide to the World Wide Web.

Появява се първият банер - реклама на телекома AT&T в hotwired.com. Текстът гласи: Have you ever clicked your mouse right HERE? —> YOU WILL.

Двама адвокати са отговорни за първия масиран спам. Непоисканото съобщение се отнася за лотарията "Зелена карта", а в полето "Относно" пише: Green Card Lottery -Final One?

Броят на заглавията в най-старата електронна библиотека "Проектът Гутенберг" достига 100 с качването на събраните съчинения на Уилям Шекспир. Към 2011-а, когато създателят й Майкъл С. Харт умира на 64-годишна възраст след три десетилетия работа по проекта, книгите в онлайн архива вече близо 40 хиляди.

1995 г.

Отваря "най-голямата книжарница на Земята" Amazon.com. Днес основателят й Джеф Безос и семейството му са начело в списъка на сп. "Форбс" с милиардерите по света, а състоянието им е близо 140 млрд. долара.

Крейг Нюмарк слага началото на платформата за малки обяви Craigslist, който възниква като мейлинг списък на събитията в Сан Франциско.

Появява се Match.com, първият сайт за запознанства.

Виж още: Десетилетието на "Фейсбук" в дати и числа

Предприемачът Пиер Омидяр пуска онлайн аукциона eBay, първоначално наречен AuctionWeb. Първият предмет, предложен за продажба, е счупена лазерна показалка. Колекционер я купува за 14,83 долара.

Крис Лампрехт става първият човек, на когото достъпът до интернет е забранен със съдебно разпореждане. Казах на съдията, че компютрите са моят живот, спомня си той по-късно.

С публичното предлагане на акции за "Нетскейп" започва златната треска и манията по начинаещи интернет компании.

"Майкрософт" пуска операционната система Windows 95 и първата версия на браузера Internet Explorer.

Появява се услугата за уебхостинг GeoCities.

1996 г.

77% от онлайн потребителите изпращат или получават имейл поне веднъж на няколко седмици - при 65 на сто в предходната година.

"Нокиа" пуска първия мобилен телефон с възможност за връзка с интернет - Nokia 9000 Communicator.

Появява се една от първите уеб-базирани електронни пощи - HoTMaiL. Името е препратка към интернет езика HTML, с който се правят уебстраници.

Триизмерната анимация The Dancing Baby (Танцуващото бебе) става едно от първите "вирусни" клипчета в интернет.

1997 г.

Милиони хора "отиват на Марс - по интернет", след като Лабораторията за реактивно движение (Jet Propulsion Lab) на НАСА излъчва онлайн кацането на сондата Sojourner и първите й стъпки в изследването на Червената планета. Прякото предаване генерира всекидневно по 40-45 млн. посещения.

Създадена е компанията "Нетфликс" (Netflix), която първоначално предлага филми на DVD, разпращани по пощата, а днес е интернет телевизия с близо 50 млн. абонати в повече от 40 държави, като ежемесечно предлага над 1 млрд. часа сериали и филми, вкл. собствена продукция.

Регистриран е Google.com. Търсачката премахва подчертаването на линковете, характерно за уебдизайна през 90-те едва когато се отбелязва 25-годишнината на Световната мрежа, през 2014 г. Сега видео драскулката им (Google doodle) за началото на четвъртото десетилетие от WWW припомня, че това е информационно пространство, където документи и други уебресурси се идентифицират от Uniform Resource Locators (URLs), които могат да бъдат свързани с хипертекст и са достъпни чрез интернет.

Американецът Йорн Баргър става първият човек, който използва термина "уеблог", за да опише списък с линкове в своя сайт (блог) Robot Wisdom.

1998 г.

20% от американците се осведомяват по интернет за новините, поне веднъж седмично - петкратно увеличение спрямо 1995 г.

С координирането на системата за идентификация в интернет се нагърбва организацията ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Оксфордският речник на английския език добавя към новите думи spam (нежелана поща) и digerati (комбинация от digital и literati), с която се означава елитът на компютърната индустрия и онлайн общността.

1999 г.

Изследователският център "Пю" (PewResearch.org) провежда пробно онлайн гласуване със спорен резултат.

Виж още: Интернет ще промени човечеството до 2025 г.

41% от пълнолетното население (в САЩ) използва интернет, а най-търсената тема в онлайн новините е... прогнозата за времето.

Пускането на услугата за сваляне на .mp3 файлове "Напстер" води до претоварване на високоскоростните мрежи в студентските общежития. Много колежи забраняват услугата, която по-нататък е преустановена, защото позволява незаконното споделяне на музика.

Съоснователят на "Напстер" Шон Паркър като лице на броя на сп. "Форбс" с класацията на 400-те най-богати американци през 2011 г. Тогава той е сред новите лица в Топ 400, под номер 200, а изданието го определя като човека, разтърсил музикалната индустрия и помогнал в създаването на "Фейсбук". Във филма "Социалната мрежа" (2010) го играе Джъстин Тимбърлейк

Yahoo! придобива GeoCities за 3,6 млрд. долара. Днес услугата вече не е достъпна.

У нас стартира ежегодният конкурс "БГ сайт". (За хронология на българския интернет и неговите пионери - вж. летописната книга от Горица Белогушева и Жюстин Томс на Parvite.com).

На 12 март 2019 г. с хаштага #Web30 30-годишнината на WWW се отбелязва в ЦЕРН (https://web30.web.cern.ch), откъдето са приготвили и 3-минутно видео, припомнящо накратко историята на Световната мрежа.