През следващото десетилетие интернет ще повиши осведомеността ни за света и самите нас, като в същото време ще доведе до изчезване на поверителността, сочи доклад по повод 25-годишнината на Световната мрежа.

Кибертероризмът ще се превърне в нещо обичайно. Способността на интернет да прониква навсякъде ще разпространи както знанието, така и невежеството. Глобалната мрежа ще бъде най-ефективния инструмент за контрол и манипулация. Това са изводите от доклад на изследователския център "Пю" и университата Елон, цитиран от агенция "Фокус". 

Експертите, участвали в проучването, изтъкват, че на първо място интернет ще стане вездесъщ и ще се превърне в толкова естествена част от живота ни, каквато днес е електричеството.

Вижте още: Бъдещето според "Гугъл"

"Интернет ще се промени и от място, където можем да намерим видеоклипове на котки ще стане неразделна част от всекидневния ни живот - казва Джо Тъч, директор на Института за информационни науки към Университета на Южна Калифорния. - Няма да помисляме да "минем онлайн" или "да видим нещо в интернет". Ние просто ще сме онлайн и ще гледаме."

Изследването на "Пю" Digital Life in 2025 задава и въпроса: какъв ще бъде най-значимият ефект върху човечеството от използването на интернет до 2025 г.? Една от прогнозите на 1800-те експерти, участвали в допитването, е, че интернет ще позволи да виждаме как всеки от нас прекарва времето си. Това ще промени начина, по който мислим за хората, за доверието, за провала и успеха. 

Вижте още: България инвестира милиони в бърз интернет

Според експертите човечеството все още не може да разбере ефектите от интернет.

Това е поредният от общо осем доклада, изготвени от "Пю" по повод 25-годишнината на Световната мрежа. Този месец се навършва четвърт век от предложението на Тим Бърнарс-Лий относно управлението на информацията, с което в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) се полагат основите на World Wide Web. 

Тим Бърнърс-Лий на архивна снимка от 11 юли 1994-та. Той слага началото на Световната мрежа (World Wide Web), докато работи в ЦЕРН през 1989-94 г., и заедно с малък екип прави първия HTML редактор, първия сървър, първия уеб браузер