Perseverance (от англ. "Постоянство"), поредната американска мисия до Марс, изпрати първи видеокадри, звук и панорамни снимки от повърхността на Червената планета

Сондата на НАСА Perseverance (Постоянство) изпрати впечатляващи кадри от кацането си на Марс, в кратера Йезеро, на 18 февруари. Записът е направен с пет камери, които предлагат различни гледни точки, а 3-минутният монтаж е озвучен с коментар в реално време от наземния контрол на мисията.

Микрофон е успял да улови и първи звуци от Червената планета - марсианския бриз на фона на шума, издаван от самата сонда.

Роботизираният астробиолог на шест колела от алуминий е петият космически апарат, с който НАСА изследва Марс. Той навлезе в атмосферата със скорост над 20 хил. км/ч., която бе намалена при допира с повърхността до 2,6 км/ч. чрез 21,5-метров парашут от найлон, технора и кевлар - най-големият, изпращан досега там. 

От американската космическа агенция разпространиха и първа 360-градусова панорамна гледка от Червената планета. Изображението е сглобено на Земята от 142 отделни снимки, направени с двойката навигационни камери на третия марсиански ден от мисията, 21 февруари.