Марсоходът "Кюриосити", който е на Червената планета от 2012 г. насам, е открил древни органични съединения с въглерод, съхранени в продължение на 3 млрд. години в седиментните скали при кратера Гейл, басейна на пресъхнало днес езеро

НАСА оповести поредното голямо откритие на марсохода "Кюриосити", който изследва Марс на терен от 2012 г. насам. В скалите на Червената планета са намерени нови доказателства, че някога там може да е имало живот, както и данни за атмосферата, които имат връзка с търсенето на признаци за настоящ живот, информират от американската космическа агенция.

Оттам предпазливо уточняват, че находките не значат непременно наличие на живот, но дават надежда и перспектива за бъдещи мисии, които да изследват какво има на повърхността и под нея.

Органичните съединения са открити в 5-сантиметров слой седиментни скали на 3 млрд. години. Те съдържат въглерод и водород, но в тях може да се намерят също кислород, азот и други елементи.

Сондата е анализирала натрошените на прах скални проби след нагряване до 500 градуса по Целзий. В някои от тях е открита и сяра, която може да е допринесла за съхраняването на органичните съединения, също както се използва за повишаване устойчивостта на автомобилните гуми.

"Кюриосити" не е определила източника на органичните съединения - дали са доказателство за древен живот, дали са подхранвали живота или са съществували в отсъствието на живот, уточняват учените от НАСА в центъра за космически полети в Грийнбелт, щата Мериленд.

Според тях макар че повърхността на Марс днес е негостоприемна, налице са доказателства, че в далечното минало климатът на планетата е позволявал наличие на вода в течно състояние - необходимо условие за възникването на живот.

Виж още: НАСА потвърди: На Марс има течаща вода

Данните, изпратени от марсохода, са разкрили, че преди милиарди години в кратера Гейл е имало езеро, в което са били налице условия за възникването на живот.

Панорамна снимка на кратера Гейл, осеян със скали (долу), и общ план с маркировка на мястото, където се е приземила сондата на НАСА "Кюриосити" (горе)

Другото откритие, за което съобщава новият брой на сп. "Сайънс", са сезонните вариации на количеството метан в атмосферата, регистрирани в течение на шест земни години - което се равнява на три години на Марс.

Газът може да е резултат от химическото взаимодействие между водата и скалите, на учените не изключват вероятността да има биологичен произход.

През 2013 г. в най-дълбоката част на кратера бяха открити органични съединения със съдържание на хлор, припомнят от НАСА. Оттам вече са сигурни, че следващата им сонда, която ще бъде изпратена през 2020 г., и марсоходът на Европейската космическа агенция ExoMars могат да се натъкнат на още открития.