Революционно космическо откритие - на Марс не само е имало водни ресурси, както предполагаха учените, но и до днес продължава да тече вода

Че на Марс някога е имало вода, е факт, който отдавна е известен на човечеството. Новината, за която дълго ще се говори обаче, беше оповестена от НАСА в началото на тази седмица - на Червената планета и до днес има течаща вода.

"Марс е планета, която някога много е приличала на нашата - с огромни океани, езера и вероятно дори ледени полюси. На нея може би е протичал същият воден кръговрат, какъвто имаме ние на Земята. Нещо обаче се е случило и е пресушило планетата", обяснява Джон Грънсфелд от американската космическа агенция.

Според учените наличието на вода почти винаги означава и наличие на някаква форма на живот. Откритието на Марс обаче е малко по-различно. Става дума за тъмни ивици, открити върху склоновете, например на кратера Хейл. Изследователите ги забелязват преди четири години и започват да следят внимателно тези области, където засичат някакво движение.

Оказва се, че ивиците са всъщност потоци, които се формират в късната пролет, текат през лятото и изчезват през есента. Откритата вода обаче е с твърде голяма соленост, което според експертите означава, че е малко вероятно тя да може да поддържа живот.

"Все още не сме открили как е произлязъл животът на Земята. Затова и няма как да знаем как и дали е имало такъв и на Марс. Това е много сложен въпрос, чийто отговор тепърва ще търсим", предупреждава Майкъл Майър от НАСА.

Данните на НАСА са сигурни и това е безспорен факт, истинска революция в астробиологията, категоричен бе пред БНТ астрофизикът д-р Владимир Божилов, главен редактор на сп. "Би Би Си Знание".

На въпрос защо да е толкова невероятно, че на Марс има течна вода, той обяснява: "Марс е един ужасен за живеене свят. В момента там има атмосфера, която се състои буквално от въглероден диоксид. Ние не можем да оцелеем там. Температурите са от порядъка на минус 50-55 градуса. Съответно водата, която познаваме - топлата вода, която ни дава живот, - не може да съществува на повръхността в течно състояние..."

Българският учен напомня, че на Червената планета има лед - но ако има солена вода, благодарение на тези соли водата може да замръзва при много по-ниска температура, така че през лятото да тече по повръхността на Марс.

"Това е важно поради две причини. Първо, когато в бъдеще ние пратим астронавти там, те ще могат да използват тази вода, за да оцелеят. Това е много важно за тераформирането на Марс. Второ - ако има вода, значи може да има живот!", заключава д-р Божилов.

Източник: БНТ